Hemofilia Pendarahan Sepanjang Hayat

Hemofilia adalah penyakit keturunan yang boleh dirawat.

oleh Hafizah Iszahanid

Hemofilia bukanlah penyakit ganjil sebaliknya penyakit keturunan yang menyebabkan darah pengidap sukar membeku hingga mengakibatkan pendarahan yang teruk apabila luka. Walaupun begitu, tidak ramai yang mengetahui mengenainya.


Justeru, terlalu banyak tanggapan salah mengenai hemofilia memaksa pesakitnya bukan saja perlu berhadapan dengan penyesuaian harian, malah perlu mendidik orang di sekeliling mereka.

Secara saintifiknya, hemofilia adalah gangguan pendarahan sepanjang hayat yang menyebabkan darah sukar membeku disebabkan kekurangan faktor pembekuan. Justeru, ia mengakibatkan pendarahan berpanjangan walaupun hanya disebabkan kecederaan kecil atau luka biasa.Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


Dua jenis hemofilia yang paling kerap dialami ialah A dan B, dengan hemofilia A lebih kerap ditemui. Di Malaysia, terdapat kira-kira 900 orang penghidap hemofilia A dan 200 lagi penghidap hemofilia B.

Penyakit Keturunan

Hemofilia adalah penyakit keturunan yang diwariskan daripada ibu kepada anak dengan anak lelaki mempunyai peluang 50% untuk mewarisi penyakit ini, manakala anak perempuan mempunyai peluang 50% menjadi pembawa.

Oleh kerana ia masalah keturunan, seharusnya semua ahli keluarga perlu diberitahu dan dimaklumkan mengenai perkembangan dan kemajuan terbaru dalam pengurusan penyakit ini.

Penderita hemofilia lazimnya mengalami pendarahan berpanjangan walaupun hanya disebabkan luka kecil.

Rawatan

Hemofilia dirawat dengan menggantikan faktor pembekuan yang tiada di dalam darah melalui suntikan yang mengandungi faktor yang diperlukan. Pendarahan akan berhenti apabila faktor pembekuan yang secukupnya sampai ke tempat pendarahan.

Banyak kemajuan dicapai dalam rawatan hemofilia dalam beberapa dekad yang lalu. Penghasilan pekatan plasma adalah satu kejayaan penting yang membolehkan pesakit menghentikan pendarahan dengan satu suntikan mudah yang boleh dilakukan sendiri.

Bagaimanapun, kemungkinan pesakit dijangkiti penyakit jangkitan darah seperti hepatitis B, hepatitis C dan HIV terus menimbulkan masalah.

Sehinggalah pada sekitar 1980 apabila pekatan faktor yang digubah secara genetik dicipta, mencetus inovasi terbaru dan revolusi dalam rawatan faktor VIII tanpa plasma manusia dan albumin daripada binatang, sekali gus melenyapkan risiko jangkitan patogen.

Namun, cabaran pesakit hemofilia tidak berhenti meskipun tercetusnya inovasi dalam dunia perubatan.

Persekutuan Hemofilia Sedunia (WFH)

Presiden Persekutuan Hemofilia Sedunia (WFH) yang juga pesakit hemofilia, Mark Skinner, berkata cabaran paling besar yang dihadapi oleh mereka yang mengalami gangguan pendarahan pesakit di kebanyakan negara ialah mendapatkan rawatan yang selamat dan termampu.

WFH sedang berusaha mencapai wawasan untuk membolehkan semua pesakit menerima rawatan, termasuk mendapatkan pekatan faktor pembekuan. Selain itu, ini juga bermakna diagnosis yang tepat, pengurusan dan penjagaan sewajarnya yang disediakan oleh pakar terlatih dalam pelbagai bidang.

Simptom-simptom

Semasa awal kelahiran :

* Pendarahan pada otot, lebam selepas menerima rutin suntikan vitamin
* Pendarahan berpanjangan selepas berkhatan
* Pendarahan berpanjangan selepas tali pusat dipotong

Lain-lain simptom :

* Pendarahan di bahagian sendi (lutut, buku lali, siku) yang menyebabkan sakit dan bengkak
* Pendarahan luar biasa selepas kecederaan atau pembedahan
* Mudah lebam
* Hidung berdarah dengan kerap
* Darah dalam air kencing
* Berdarah selepas rawatan pergigian


Lagi info tentang HEMOFILIA di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi Info Semasa di FB SihatSelalu