This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

H1N1 - Apa Anda Perlu Tahu

Tanda mengidap jangkitan Influenza A H1N1 kebiasaannya adalah demam, batuk, berhingus dan sakit kerongkong. Terdapat juga tanda-tanda yang tidak khusus seperti sakit kepala, sakit badan, cirit birit, muntah dan lain-lain.

Kebanyakan orang yang dijangkiti hanya mendapat gejala ringan. Anggaran sekitar 10% mendapat gejala yang teruk seperti pneumonia (jangkitan paru-paru), encephalitis (jangkitan otak), karditis (jangkitan jantung), jangkitan telinga tengah, kurang cecair badan serta menyebabkan penyakit yang telah dihidapi (seperti asma) bertambah teruk.

Jangkitan pandemik influenza A H1N1 tidak dapat dibezakan dengan selsema lain tanpa ujian makmal. Tanda klinikal pengidap H1N1 adalah sama dengan selsema lain. Bagaimanapun, Kementerian Kesihatan menganggarkan sebanyak 95% selesema sekarang adalah disebabkan influenza A H1N1. Keadaan yang sama diperhati seluruh dunia. Dapat erti kata lain, semua kes selsema sekarang perlu dianggap sebagai influenza A H1N1. Sehubungan itu juga, ujian makmal untuk memastikan H1N1 secara umumnya tidak diperlukan untuk pengurusan pesakit.

Perbezaan

Pada asasnya, kita hanya mempunyai sebahagian imuniti terhadap selesema bermusim iaitu influenza A H3N2. Influenza A H1N1 adalah asing dan badan kita masih belum mempunyai imuniti terhadap kuman ini. Terdapat kemungkinan kita akan mendapat selesema yang teruk apabila mendapat jangkitan influenza A H1N1.

Sejenis influenza A H1N1 juga menyebabkan kematian yang banyak dalam pandemik influenza pada tahun 1918-1919, dianggarkan sebanyak 50 juta orang. Namun kita sungguh bertuah kerana kadar kematian akibat jangkitan influenza A H1N1 terbaru ini adalah lebih rendah daripada dijangkakan walaupun kita tidak mempunyai imuniti terhadap virus ini. Berbanding dengan influenza A H5N1 (selsema burung) yang mempunyai kadar kematian lebih 50%, influenza A H1N1 cuma melibatkan kematian sekitar kurang dari 1%.

Sehingga 16 Ogos 2009, Kementerian Kesihatan melaporkan kematian yang berkaitan dengan jangkitan influenza A H1N1 adalah 59 kes. Angka ini dijangka terus meningkat memandangkan beberapa kes masih dirawat di unit rawatan rapi serta wabak ini masih dalam peringkat awal. Jumlah mangsa yang dipastikan H1N1 melalui ujian makmal sehingga kini adalah lebih 2000 orang. Jumlah yang dipastikan H1N1 adalah lebih kecil dari jumlah sebenar kerana ujian makmal hanya dilakukan untuk kes yang teruk sahaja.

Melihat kepada keadaan ini, tidak dapat disangkal lagi bahawa H1N1 merupakan satu bencana yang dahsyat untuk negara kita kerana bencana lain seperti banjir dan tanah runtuh hanya melibatkan beberapa kematian sahaja.

H1N1 dan Selsema Babi

Influenza A H1N1 adalah kuman selsema yang biasa dalam persekitaran babi. Wabak H1N1 di kalangan babi pernah dilaporkan sebelum ini. Kali pertama influenza A H1N1 dikesan daripada babi adalah pada 1930. Tetapi strain (jenis) virus influenza A H1N1 terbaru ini tidak dipastikan daripada mana asalnya. Kemungkinan adalah percampuran genetik antara virus daripada burung, babi dan manusia di Amerika Utara.

Ia dilaporkan sebagai selsema babi pada 24 April 2009. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menukarkan istilah ini kepada influenza A H1N1 supaya lebih menggambarkan penyebab sebenar kepada selsema ini. Tetapi istilah 'selsema babi' masih digunakan oleh media umum dan WHO masih mengekalkan swineflu dalam laman web H1N1.

Pada 11 Jun 2009, WHO mengisytiharkan influenza A H1N1 pandemik Fasa 6. Ini merupakan kali pertama WHO mengisytiharkan wabak pandemik selepas selsema Hong Kong pada 1968. Fasa 6 pandemik diisytiharkan apabila terdapat penularan wabak ini dari manusia kepada manusia secara mendadak dan melibatkan lebih dari 2 benua. Malaysia melaporkan kes pertama influenza H1N1 pada 15 Mei 2009.

Tempoh

Tempoh transmisi virus H1N1 bermula sehari sebelum gejala timbul sehingga 7 hari selepas gejala bermula. Ini menyebabkan kawalan penyakit ini agak sukar kerana kita tidak dapat menjangkakan bila seseorang akan mendapat demam selepas dijangkiti. Bagi pesakit kanak-kanak dan pesakit kurang daya imuniti pula, tempoh ini mungkin lebih panjang, sehingga 7 hari selepas gejala berakhir.

Kuman influenza A H1N1 dianggarkan boleh bertahan di persekitaran kita antara 2 ke 8 jam. Di persekitaran yang kering dan panas, kuman ini akan mati dalam tempoh yang lebih singkat. Kuman ini boleh dibunuh dengan menggunakan sabun, alkohol dan ubat-ubat antiseptik.

Rawatan

Secara umumnya, pesakit dengan gejala ringan dan tidak mempunyai penyakit sampingan hanya memerlukan rawatan untuk gejalanya sahaja iaitu ubat demam, batuk dan selsema. Pesakit juga perlu minum banyak air dan makan buah-buahan. Perokok dinasihatkan berhenti merokok. Pesakit yang mengidap gejala selsema perlu mengelakkan kunjungan ke tempat awam dan mengamalkan pengasingan diri sendiri. Bagi pesakit yang dinasihatkan kuarantin di rumah, mereka perlu memerhati tanda-tanda amaran.

Pesakit-pesakit selesema yang mempunyai penyakit sampingan seperti penyakit respiratori (asma, penyakit paru-paru kronik), obesiti, kurang daya imuniti, kanser, diabetes, penyakit jantung mahupun ibu yang hamil perlu mendapat rawatan antivirus lebih awal!

Kebanyakan pesakit tidak memerlukan rawatan khusus penyakit ini iaitu ubat antivirus. Dalam kes di Malaysia ubat antivirus yang digunakan adalah Oseltamivir (Tamiflu). Sebahagian kecil pesakit dianggarkan sekitar 30% sahaja memerlukan ubat ini. Pesakit yang mendapat komplikasi sederhana dan teruk adalah kumpulan yang patut mendapat rawatan antivirus. Pesakit ini perlu dimasukkan dan diberikan rawatan dalam wad.

Pesakit yang mempunyai penyakit sampingan dan pesakit dari kalangan anggota perubatan yang mendapat jangkitan ketika merawat pesakit juga perlu mendapat rawatan antivirus. Pihak Kementerian Kesihatan terus memantau keadaan ini dan kumpulan sasar antivirus akan berubah mengikut keperluan semasa. Pada waktu ini juga dicadangkan pesakit kanak-kanak kurang dari umur 5 tahun dan pesakit yang mendapat demam berterusan lebih dari 3 hari juga perlu mendapat rawatan antivirus.

Pesakit yang mengidap gejala ringan tidak memerlukan rawatan khusus. Pertimbangan perlu diberikan kemudahan kesihatan yang mendapat kunjungan pesakit melampaui kemampuan mereka. Sudah pasti kakitangan kesihatan tidak mampu memeriksa dengan teliti setiap pesakit yang hadir. Namun begitu, sekiranya terdapat tanda amaran, mereka yang mengidap gejala ringan ini perlu diperiksa.

Bekalan antivirus adalah mencukupi. Kementerian Kesihatan telah menambah bekalan antivirus kepada 20% jumlah penduduk. Ini adalah kerana kebiasaan bagi sesuatu wabak pandemik influenza yang mana 20% daripada mereka yang dijangkiti akan mengidap gejala selsema. Ubat ini perlu mendapat preskripsi sama ada dari pengamal perubatan kerajaan atau swasta. Ubat ini tidak dijual di farmasi pada masa ini kerana terlalu mudah mendapat antivirus boleh menyebabkan tiadanya kawalan. Ia juga dibimbangi akan menyebabkan virus H1N1 menjadi kalis kepada ubat antivirus.

Antivirus dan vaksin adalah berbeza. Antivirus adalah ubat untuk membunuh virus, manakala vaksin pula untuk merangsang pembentukan antibodi bagi melawan virus. Antivirus seperti Oseltamivir (Tamiflu) diambil secara oral dan Zanamivir (Relenza) diambil secara sedutan adalah ubat untuk merawat jangkitan virus influenza A. Kadangkala antivirus digunakan sebagai pencegah bagi golongan yang terdedah kepada risiko jangkitan teruk seperti perempuan mengandung yang terdedah kepada pesakit H1N1.

Buat masa ini, masih belum ada vaksin untuk Influenza A H1N1. Vaksin selesema yang ada di pasaran sekarang ini hanya meliputi selsema bermusim iaitu H3N2. Ia tidak boleh mencegah H1N1. Namun begitu, Pusat Kawalan Penyakit (CDC) masih mencadangkan vaksin ini bagi tujuan mengelakkan selsema terutama di kalangan kumpulan berisiko. Ini juga bertujuan mengelakkan seseorang mendapat 2 jenis selsema berbeza dan seterusnya menyebabkan percampuran dua strain kuman influenza berbeza dalam satu badan.

Pengesahan

Terdapat 3 ujian pengesahan H1N1 iaitu melalui kaedah PCR, kultur virus atau ujian serologi. Ketiga-tiga ujian ini memerlukan kos yang tinggi dan sangat membebankan kakitangan makmal. Dalam fasa mitigasi ini, ujian makmal tidak lagi penting untuk pengurusan pesakit. Sebaliknya, ujian makmal seharusnya tertumpu kepada kelompok wabak selsema, pesakit yang menghidap gejala yang teruk serta pengesanan virus yang rintang kepada antivirus.

Banyak orang berpandangan bahawa arahan yang tidak tetap seperti sekejap tutup sekolah, sekejap boleh buka ataupun kumpulan sasar antivirus yang berubah-ubah sebagai satu kecelaruan. Sebenarnya ini bukan kecelaruan pengurusan. Secara peribadi, ini dianggap langkah yang bersesuaian dengan tahap wabak ini sendiri.

Sebagai contoh, dalam fasa mitigasi, tidak semua pesakit boleh dimasukkan ke dalam wad begitu juga tidak semua sekolah boleh ditutup. Dalam suasana bencana, perubahan arahan dan strategi serta cara mengurangkan kesan bencana boleh berubah mengikut kesesuaian. Perubahan ini untuk kebaikan umum mengikut maklumat dan masalah semasa. Sebagai kumpulan yang terdedah dengan bencana ini, kita seharusnya peka dengan arahan semasa pihak berkuasa khususnya Kementerian Kesihatan.

Seperti dimaklumi, dalam fasa mitigasi, sekolah ditutup adalah sebagai langkah terakhir. Sekiranya sekolah ditutup untuk tempoh tertentu, pelajar hendaklah sentiasa berada di rumah dan memantau kesihatan diri. Pada masa yang sama pihak sekolah tidak dibenarkan untuk mengadakan sebarang aktiviti di dalam tempoh penutupan tersebut.

Sekiranya sekolah tidak ditutup, pelajar dinasihatkan untuk mengamalkan langkah-langkah pencegahan bagi mengelakkan jangkitan tersebut. Dalam fasa mitigasi ini pelajar atau guru yang mempunyai tanda selsema sepatutnya mengambil cuti. Tindakan penutupan sekolah hanya akan dilakukan oleh pihak sekolah atau institusi bila kehadiran pelajar sangat rendah dan pembelajaran tidak dapat dibuat dengan baik. Pihak sekolah bertanggungjawab untuk memutuskan status penutupan sekolah. Pihak sekolah boleh mendapatkan nasihat daripada pegawai kesihatan daerah jika perlu.

Ibu bapa atau penjaga dan guru hendaklah memastikan pelajar dan kakitangan yang mempunyai gejala selsema tidak hadir ke sekolah dan mereka perlu mendapatkan rawatan. Pihak sekolah diminta untuk membuat pemerhatian dan pemantauan terhadap murid sekolah setiap hari dan merujuk ke klinik untuk rawatan lanjut.

Topeng Muka

Adakah penggunaan topeng muka mencegah H1N1? Ini adalah satu perkara subjektif. Keterlaluan penggunaan topeng muka juga menyebabkan harganya meningkat dan sukar diperolehi dalam pasaran. Topeng kertas berkemungkinan tidak mempunyai kesan untuk mencegah penularan influenza A H1N1. Hanya topeng muka pembedahan (yang mempunyai tiga lapis, bahagian luarnya berwarna) mempunyai kesan sekiranya digunakan dengan betul.

Penggunaan topeng muka bukanlah satu alternatif kepada penjagaan kebersihan diri, tangan serta muka dan hidung. Pihak kementerian mahukan supaya topeng muka tidak boleh digunakan lebih dari sehari dan dibuang atau ditukarkan sekiranya kotor, basah, tercemar atau terkoyak.

Memandangkan topeng muka di pasaran adalah terhad, dicadangkan hanya kumpulan khusus yang menggunakan topeng muka iaitu orang yang mempunyai gejala selsema dan orang yang menguruskan, berhubung langsung dan merawat pesakit selsema. Orang ramai boleh menggunakan topeng muka apabila mereka berada di khalayak ramai. Namun begitu, penggunaannya bukanlah alternatif kepada pengasingan diri (social distancing), penjagaan kebersihan tangan dan muka serta adab batuk dan sebagainya.


Lagi info tentang SELSEMA BABI di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing

Urinary Bladder Cancer


by Dr. Clarence Lei Chang Moh and Datuk Prof. Dr. Tan Hui Meng

The urinary bladder is a reservoir which stores and discharges urine at the appropriate time. Urine itself is produced from the 2 kidneys. Urothelial cancer may occur anywhere along the urinary tract, from the kidney to the proximal part of the prostatic lining. The most common site for urothelial cancer is in the bladder.


Symptoms

The most common symptom is that of blood in the urine. Other conditions such as urinary stones and infection can also give rise to blood in the urine, but these conditions are usually associated with some amount of pain or discomfort at urination.

Therefore, if one passes blood in the urine without any pain (a condition known as painless haematuria), one must rule out cancer of the urinary tract.

In the early stages, there are no other symptoms nor signs. Of course, the bleeding can be diluted by taking more fluids or diuretics. Haematuria detected during microscopic analysis also has similar implications and warrants a full medical evaluation. The bleeding from the tumour can be intermittent. Therefore, one must be ever vigilant, even if there is only one episode of painless haematuria.Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


Causes

Bladder cancer is commoner in the older age group (above 60 years of age) and is very rare in children. It is more common in males compared to females, with a ratio of 4 to 1. It is the 6th most common cancer in the US.

According to the National Cancer Registry of Malaysia 2002, it ranks as the 10th commonest cancer in males. For Malaysian men, it comprises 4.1% of all new cancers, with a peak incidence of 33.5 per 100,000 for men in the age group of 60 to 69 years of age.

Other than the above epidemiological factors, the most well known cause is smoking. Smoking increases the incidence of bladder cancer by 3-fold, and also worsens the outcome of bladder cancer patients who continue to smoke.

Certain chemicals (eg aromatic amines) used in industry (eg dye in textile or rubber) and in agriculture may increase the incidence of bladder cancer. Hence, workers in the rubber, chemical, leather, textile, metal, and printing industries are exposed to substances such as aniline dye and aromatic amines that may increase their risk for bladder cancer. However, such occupational hazards take up to 20 years to manifest.

Chronic infections and irritation (eg by kidney stones) may predispose to certain types of bladder cancers, eg squamous cell carcinoma (SCC).

Diagnosis

If you have blood in the urine, you should consult a doctor who specialises in the urinary tract, namely, a urologist. Based on the clinical features, he will be able to determine the relevance of your symptoms and decide on further tests.

Blood in the urine can be confirmed by a simple urine dipstix test. The red blood cells can also be quantified with microscopy.

The urologist will usually arrange for appropriate imaging studies of the urinary tract. A minimum screening test is that of an ultrasound of the urinary tract. A full urinary bladder would give a better image on ultrasound.

Nowadays, multi-slice computerised tomography (MSCT) give good pictures not only of the urinary tract but also any extension of the growth to any other areas, eg outside the bladder or the lymph nodes.

Intravenous urography, which can pick up a space-occupying growth along the urinary tract, can be done if the patient has a normal kidney function. The excretion of the radiocontrast material will indicate the functioning of the kidneys as well as the blood supply to the kidneys.

Initial Treatment

All suspected bladder tumours require endoscopic assessment which can be easily carried out by a urologist. A special endoscope called a cystoscope is used to examine the urinary bladder. Any tumour seen is then biopsied with a forceps, together with any other suspicious areas of the bladder.

Most bladder tumours are cancerous and biopsy alone (which may cause bleeding or tumour seedling) is insufficient. Endoscopic treatment is carried out, immediately after the biopsies, with another endoscopic instrument known as a resectoscope.

All the tumours that protrude into the bladder are resected. The base of the tumour is also resected as deep as possible, without making any perforation of the urinary bladder.

The bladder tumours are then sent separately for histological examination and staging. A dose of chemotherapy (usually Mitomycin-C) is then instilled into the bladder immediately to reduce the risk of tumour cells seedling to other parts of the urothelium.

Staging of Urinary Bladder Cancer

The staging system used is usually TNM staging (Tumour, Node, Metastasis). The T stage is divided into T1, T2, T3, T4 with T1 tumour being confined to the mucosa and T4 tumour invading the surrounding organs, eg the prostate.

About 70% of bladder tumours are confined to the mucosa at presentation. Many patients in Malaysia tend to procrastinate and eventually have treatment only when the tumours have already invaded the bladder muscle layers.

Another important feature of bladder cancer is that of the grade of cells of the cancer, with grading (1) indicating well differentiated cells, grade (2) moderately differentiated and grade (3) poorly differentiated.

Bladder cancers in the higher T stage, with nodal involvement, metastasis and poorly differentiated bladder cancers are more aggressive and more likely to spread to adjacent or other parts of the body.

Definitive Treatment

After the initial endoscopic treatment by the urologist, definitive treatment is then stratified according to its stage and grade.

For patients whose cancer is localised to the mucosa, the treatment remains that of endoscopy. A second cystoscopy with a view to further biopsies and endoscopic resection is undertaken at around 6 weeks. This is to ensure that the previous endoscopic treatment is adequate and there is no understaging of the bladder cancer.

Thereafter, the patient can be followed up with 3-monthly cystoscopy for 2 years, 6 monthly cystoscopy for another 2 years and then yearly cystoscopies. In the event the patient has recurrent gross haematuria or if there is progression of the cancer earlier, a change of treatment is necessary.

For such superficial bladder tumours who tend to recur, a more intensive chemotherapy into the bladder is necessary to control the cancer. This may be in the form of chemotherapy (eg Mitomycin-C, MMC) or immunotherapy with BCG (Bacillus Calmette-Guerin).

MMC or BCG ± Interferon are usually given into the bladder on a weekly basis for 6 weeks. BCG has been used in the prevention of tuberculosis (TB) for a long time. When BCG is given into the bladder, it induces a very strong reaction in the body's immune system to kill the bladder cancer cells.

Cancer Invade Deep Into the Bladder Muscle

Such cancers are not amendable to endoscopic resection as this would create a hole in the bladder. If the patient is fit and there is no evidence of spread to the lymph nodes or metastasis (eg to the liver, lung or bone), the standard treatment is to remove the entire urinary bladder. This is known as radical cystectomy.

A new urinary bladder has to be constructed from the segments of isolated intestines. A simple one is that of the ileal conduit. In the ileal conduit, one end of the intestines is joined to both urinary tubes (ureters) draining the kidney, and the other end comes up to the abdomen as a stoma.

For suitable patients, the new constructed bladder may be reconnected to the urethra and the patient may be able to empty his or her urine normally or taught to empty with a clean catheter.

If the patient is not fit for radical long surgery, another option is external radiotherapy.

Tumour Spread Beyond the Bladder

If the patient is reasonably fit, then intravenous chemotherapy has been shown to be of some benefit. However, the benefits of chemotherapy have to be weighed against that of its side-effects.

For bladder cancers which are limited to the mucosa, the prognosis is good. However, these patients do require close monitoring.

For cancers which have spread outside the bladder and require radical cystectomy or radiotherapy, the prognosis is moderate. The mean 5-year survival of such bladder cancers is about 85%.

For patients who have bladder cancers extending to the lymph nodes or metastasis to other organs, the prognosis is poor. Such patients should go for good palliative treatment. If the patient continues to smoke, the outcome or prognosis is worsened.


More info on URINARY BLADDER CANCER here.


Jom bincang artikel di atas...testing

Mengelak Wabak Selsema Babi

Wabak selsema babi adalah satu wabak pandemik yang amat berbahaya dan kini menular di beberapa negara di dunia. Perhubungan rapat antara individu yang telah dijangkiti dengan orang awam boleh menyebabkan jangkitan kuman dengan mudah.

Namun asas utama dalam mengelakkan penyakit berjangkit ialah penjagaan kebersihan. Sebaiknya amalkan langkah berjaga-jaga sebelum terkena.

Apa yang anda boleh lakukan untuk mengelakkan jangkitan selsema babi?
Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


* Jangan berkongsi air minuman, makanan dengan sesiapa mereka yang telah dijangkiti.

* Jauhi orang yang sedang mengalami batuk-batuk, bersin atau selsema untuk mengelakkan risiko jangkitan.

* Elakkan berpelukan dan bercium dengan mereka yang telah dijangkiti.

* Penggunaan topeng membantu mengurangkan risiko dijangkiti.

* Di Mexico kini orang ramai tidak digalakkan berkumpul beramai-ramai. Mereka juga tidak boleh bercium dan perlu menjarakkan diri antara satu sama lain dalam jarak sekurang-kurangnya 2 meter (6 kaki).

* Jauhi diri daripada mereka yang mengalami selsema terutama yang baru pulang dari negara-negara yang terjejas dengan wabak tersebut.

* Basuh tangan dengan kerap boleh menghapuskan kuman. Lebihkan gosok di bahagian kuku tempat kuman berkumpul.

* Banyakkan berehat. Libatkan diri dalam aktiviti senaman, jangan tertekan, minum banyak air dan makan makanan berkhasiat.

* Dapatkan bantuan perubatan segera jika anda mengalami demam, berpeluh dengan banyak, loya, pening dan simptom selsema lain.


Lagi info tentang SWINE FLU di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing

Care For Your Joints

Cycling is a low-impact exercise that is good for the joints.

When you reach a certain age, the aches and pains will begin, especially in the joints.

While it may not be possible to prevent ageing, there are certain do's and don'ts that you can adhere to so that the pain in the joints will be minimal.
Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


Do’s

1. Exercise at least 30 minutes a day as it helps to strengthen the muscles that protect our joints.

It does not have to be a workout, but it can include chores such as gardening, washing the car or even an evening stroll around your neighbourhood.

If you are already suffering from joint pains, you can try low-impact activities, such as biking or swimming, that are gentle on the joints but still help burn calories.

2. Protect your joints from injuries. Remember to warm up before exercising and cool down after your workout.

This precaution is not restricted to sports or exercise alone. Even physical activities such as lifting a box should be done properly. For example, when lifting, be sure to carry the box as closely to your body as possible. Also, use your arms instead of just your hands to support the weight.

3. Respect your body's fitness level. If you work out in the gym, do not feel pressured to keep up with the people around you as everyone has different levels of stamina.

Always remember that what is tolerable for someone else might not be tolerable for you.

4. Try and maintain a healthy weight. Being overweight will put unnecessary stress on your joints as every 2.2kg gained puts as much as 4 times the stress on your knees.

Even minimal weight loss can do wonders to ease the pressure and your joints will thank you for it.

5. Supplement your diet with essential fatty acids (EFAs) such as Omega-3 which can be found in cod liver oil. When taken in high concentrations, cod liver oil has been scientifically proven to reduce inflammation and help slow down the progression of cartilage destruction.

As EFAs are not produced by the body, the only way we can get it is from eating EFA-rich foods or, more conveniently, from supplements.

Don'ts

1. Do not ignore muscular aches and pains. If your body aches after a workout, you might be working out the wrong way.

Consult exercise instructors or follow home exercise videos which will be able to lead you in a proper workout. If you are a gym member, try to book a session with a trainer who can then tell you where you might be going wrong.

2. Always make sure to seek medical attention if you have a muscular ache that will not go away as it may be a sign that your joints are injured.

Humans generally have a tendency to develop a tolerance to pain that we experience every day. The same can be said for joint pain. Bear in mind though, that any lingering pain could be a symptom of something more serious, so take note of it and seek treatment.

3. Do not forget to always eat balanced meals and try and cut down on fatty foods. If you need energy to keep you going throughout the day, stock up on more fibre-rich foods like whole-meal bread, cereals and nuts.

4. Do not wait until you are thirsty to drink water. This is because by the time we get thirsty, we are already mildly dehydrated. Be sure to drink at least 8 glasses of water every day, especially before and after exercising.

75% of our muscles and 22% of our bones consist of water. Water also helps in cushioning joints. Drink up as water loss can be detrimental to joints, robbing them of their ability to lubricate. Staying well hydrated is the simplest way to minimise unnecessary joint pain.

5. Do not forget to treat your muscles and joints from time to time by going for a good body massage. The benefits are known to include decreased pain and increased circulation, energy and flexibility. A warm bath can also relieve muscle tension and ease aching joints.


More info on JOINTS here.


Jom bincang artikel di atas...testing

Menangani Masalah Kesihatan Ketika Berpuasa


Masalah kesihatan yang mungkin anda alami semasa berpuasa adalah seperti dehidrasi (kekurangan air dalam badan), pengambilan nutrien yang tidak mencukupi dan beberapa gangguan gastrousus seperti sembelit, perut kembung dan gastritis.

Oleh kerana tempoh lebih 10 jam untuk makan di antara waktu berbuka puasa dan menjelang subuh, kita boleh memaksimakan tempoh ini dengan beberapa petua berguna.

Dehidrasi

Minumlah air dengan secukupnya sepanjang tempoh ini untuk mengelakkan dehidrasi dan mencegah sembelit atau gastritis yang kebanyakannya berpunca daripada dehidrasi kronik.

Perkara lain yang penting dan perlu dilakukan adalah mengelakkan minuman mengandungi kafein seperti kopi, teh atau koko yang boleh mengurangkan kandungan air badan dan merupakan punca kehilangan lebih banyak bendalir dari badan.

Berpuasa biasanya boleh menambahkan tahap keasidan gastrik yang menyebabkan kepedihan, kesesakan dalam perut dan mulut yang terasa masam. Ini boleh diatasi dengan memakan makanan yang kaya dengan serat seperti sayuran, kekacang dan buah-buahan. Makanan seperti ini juga merangsang tindak balas otot.

Mengunyah dan memecahkan makanan ini kepada partikel kecil boleh membantu mengurangkan pembinaan asid dalam perut. Bagi golongan yang mengalami keasidan perut yang sangat tinggi, mereka boleh mempertimbangkan untuk mengurangkan pengambilan nasi dan makanan lain yang berasaskan karbohidrat.

Ambillah makanan yang kaya dengan protein terutamanya daging merah atau protein berasaskan daging ketika bersahur. Ini akan dapat membantu mengurangkan perut kosong untuk tempoh yang lebih lama dan melambatkan rasa lapar.

Akan tetapi, kepada golongan yang bukan terlibat dalam kategori ini (keasidan perut sangat tinggi), memakan terlalu banyak daging akan mengakibatkan kesan berlawanan dan boleh mengakibatkan tahap kesihatan anda tergugat.

Nutrien Mencukupi

Pengambilan nutrien yang tidak mencukupi juga boleh mempengaruhi puasa seseorang. Semasa berpuasa, mereka yang berumur adalah golongan yang lebih berkemungkinan kekurangan kebanyakan zat makanan kerana pengambilan makanan yang berkurangan. Kebanyakan daripada mereka mendapati sukar untuk mengambil makanan dalam jumlah yang sepatutnya ketika berbuka puasa.

Mereka juga makan dalam jumlah kecil semasa bersahur kerana kurang selera pada masa itu. Adalah penting untuk mengambil jumlah karbohidrat, protein dan lemak diet yang seimbang.

Makanlah banyak buah-buahan, sayur-sayuran dan ulaman yang segar kerana ia mengandungi banyak fitonutrien dan vitamin.

Hadkan pengambilan nasi putih, mi dan roti putih kerana makanan tersebut mengandungi kalori yang tinggi dan nilai nutrisi yang rendah. Pengambilan nasi dan roti perang secara sederhana adalah pilihan yang lebih baik.

Diet yang mengandungi protein adalah penting untuk membantu pemeliharaan jisim otot seseorang. Pilihan yang sihat merangkumi ikan, ayam tanpa kulit dan minuman soya berkualiti tinggi.

Sistem Penghadaman

Enzim penghadaman dan berbagai-bagai jenis bakteria boleh menggalakkan sistem penghadaman yang sihat sementara memelihara kesihatan persekitaran saluran gastrousus untuk membantutkan perkembangan bakteria penyebab penyakit, yis dan virus. Satu lagi bahan komponen iaitu Fructo-oligosaccharides (FOS) juga berfaedah dalam modulasi ekologi mikrob di dalam perut dengan menggalakkan daya ketahanan dalam perut.

Makanan yang kita makan pada waktu berbuka puasa adalah penting. Diet ketika berbuka biasanya mengandungi kalori, gula, garam, kolesterol dan lemak yang berbahaya tetapi rendah nilai nutrisinya (lemak tepu dan lemak trans).

Lemak tepu dan lemak trans adalah faktor utama dalam peningkatan kolesterol darah. Sumber utama lemak tepu ketika berbuka adalah seperti makanan bergoreng, rendang dan lemak gulai yang kaya dengan santan kelapa.

Lemak trans yang dijumpai dalam kebanyakan jenis kek, biskut dan kuih-muih yang boleh meningkatkan jumlah kolesterol 'tidak baik' (LDL) dan menurunkan kolesterol 'baik' (HDL). Bukti saintifik menunjukkan pengambilan lemak tepu, lemak trans dan kolesterol dalam makanan boleh meningkatkan takat lipoprotein ketumpatan rendah (LDL) atau 'kolesterol tidak baik', yang kemudiannya meninggikan risiko penyakit jantung koronari (CHD).

Pada kebiasaannya, minuman ketika berbuka adalah seperti sirap bandung dan air jagung sementara minuman panas yang manis menjadi pilihan biasa ketika bersahur. Cuba kurangkan minuman manis ini. Sebaliknya minum sekurang-kurangnya 8 gelas air bertapis setiap hari untuk membantu pembersihan dan penghapusan toksin terkumpul daripada badan anda.

Walaupun gula tidak dikaitkan secara langsung dengan diabetis, namun kalori melampau biasanya mengakibatkan berat badan berlebihan dan obesiti, yang merupakan faktor risiko utama diabetis. Dengan demikian, cuba hadkan pengambilan gula dalam diet kerana ia mengakibatkan peningkatan pantas takat gula darah yang mana ia boleh meningkatkan takat insulin.

Banyak bukti menunjukkan kehadiran hiperinsulinemia (takat insulin serum tinggi) sebagai satu punca masalah obesiti hari ini.

Akhirnya, pengambilan suplemen seperti vitamin, mineral, fitonutrien dan asid amino boleh membantu pembekalan pemakanan optima semasa berpuasa.

Kesimpulannya, pengambilan diet seimbang adalah penting untuk memelihara kesihatan, mengekalkan gaya hidup aktif dan memanfaatkan sepenuhnya puasa pada bulan Ramadhan.


Lagi info tentang PUASA di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing

FAQ on Stem Cells

by Dr. Y.L.M

I have been hearing so much about stem cells from billboards, newspaper reports and talk shows discussing about the ethics of it all. I am not quite sure I understand the concept of stem cells.

Stem cells are cells from humans and animals (and yes, all of us have them) that are unspecialised. This means they have not yet been differentiated within the body to perform a specific function. For example, our red blood cells are specialised to carry oxygen, our brain cells are specialised to govern our body's workings and our reproductive cells are specialised to reproduce.

But a stem cell has not been differentiated yet to become a specific cell that performs any of these highly specialised functions, which makes their capacity tremendous. Only recently have scientists understood their potential in the treatment of disease and healing.
Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


You see, stem cells have three very important properties :

* They can divide and replicate many times. They are capable of long-term cell renewal.

* They are yet unspecialised, as mentioned before.

* They can develop into any type of cell that you need in your body, and can be induced to develop into what is needed. Stem cells are often described as a 'blank microchip' in which you can programme what you need.

In 1998, scientists discovered a method to harvest human stem cells from test tube human embryos.

Is it true that only babies have stem cells?

There are two types of stem cells. Embryonic stem cells (from a 3- to 5-day old embryo) basically consist of stem cells which will divide and later differentiate into functional cells that will form the organs and system of the body.

Adult stem cells still exist in adults even though most of your body's cells are already specialised, especially in areas where high growth and regeneration is needed, such as your bone marrow, skin, gut or your reproductive cells (eggs, sperm). And stem cells from one type of tissue, for example your bone marrow, can give rise to cells of a totally different tissue, for example your nerves. This is a phenomenon known as plasticity.

For harvesting purposes, adult stem cells are usually harvested from your bone marrow or your blood stream.

So the furore over the use of stem cells is mainly due to the fact embryonic stem cells have been harvested and used?

Yes. The process involved is as follows :

The embryos are cultivated in a test tube by in-vitro fertilisation. The donors of the sperm and the egg have completely given their consent. Then the embryo is grown on a culture dish.

It is the inner cell mass of the embryo that is desired, so these are allowed to divide, multiply and when they crowd out a dish, they are transferred to another dish. After 6 months or so, an original cell mass of 30 cells may have proliferated to millions of embryonic stem cells. This is called an embryonic stem cell line.

Batches of embryonic cells can be frozen and shipped to other labs.

The ethical furore of course is over whether or not embryos should be used for these purposes, because some people deem a 5 day embryo to have a life of its own.

Moreover, an embryo is meant to differentiate into a human being – and by stopping and cultivating its differentiation, test tube or not, you are deemed to be stopping a human life from developing on its own and channelling it to develop into something grotesque, without mass or form.

It is, in part, like the ethical issue over abortion.

What can stem cells be used for?

There is much scientists do not know yet. However, stem cells can theoretically offer a renewable source of replacement cells to treat diseases such as Parkinson's (a renewable source of dopamine producing cells), Alzheimer's, spinal cord injuries (where nerve cells can be regenerated), burns (where skin grafts can be regenerated), strokes (brain cells), heart diseases (cardiac muscle and lining cells), diabetes (insulin producing cells in a person's pancreas that has been partially destroyed by antibodies, which give rise to type 1 diabetes mellitus), osteoarthritis and rheumatoid arthritis (bone cartilage cells and even bone cells which have been destroyed) and blindness (where retinal cells can be grown to repopulate a destroyed retina).

In the future, perhaps research will enable us to treat cancer, grow new limbs and grow new organs to replace the ones that have been destroyed.

Already, the stem cells of the bone marrow can be used to seed an 'empty' bone marrow which has been destroyed by cancer (leukemia) or chemotherapy. This is the basis of bone marrow transplant.

In Malaysia, there is a stem cell laboratory where you can harvest your cells and use them to treat diseases like diabetic ulcers and thalassemia.

Of course, bone marrow transplant has been going on in many centres already for many years. You can also bank in your baby's cord blood (which contains stem cells) so it can be used in the future.


More info on STEM CELLS here.


Jom bincang artikel di atas...testing

Rawatan Tidak Membatalkan Puasa

oleh Norlaila Hamima Jamaluddin

Antara isu biasa yang timbul setiap kali Ramadhan ialah keengganan sesetengah pesakit mendapatkan rawatan kerana bimbang ia boleh membatalkan puasa.

Ada juga yang bertindak sebaliknya dengan menjadikan penerimaan rawatan sebagai alasan untuk tidak berpuasa. Malah, ada pesakit berasakan mereka perlu membatalkan puasa apabila menerima rawatan. Bahkan di kalangan doktor, masih ada yang tidak pasti sama ada rawatan yang mahu diberi kepada pesakit boleh membatalkan puasa atau sebaliknya.

Sebenarnya Islam memberi kelonggaran untuk berbuka jika dengan berpuasa boleh mendatangkan mudarat atau memburukkan kesihatan pesakit. Tidak kira apa penyakit dihidapi, namun jika ia terkawal, individu berkenaan diwajibkan berpuasa.

Namun kumpulan ini, contohnya pesakit buah pinggang (yang perlu jalani dialisis), kencing manis dan asma yang teruk, diharuskan atau diwajibkan berbuka jika tahap kesihatan mereka merosot secara mendadak sehingga mengalami komplikasi teruk akibat tidak makan.

Kumpulan pesakit yang dikecualikan berpuasa ialah :

* Leukemia
* Kanser usus
* Kanser paru-paru
* Aids yang serius
* Meningitis (jangkitan selaput otak)
* Pneumonia (jangkitan paru-paru)
* Jangkitan salur kencing
* Septisemia (pemusnahan tisu akibat kesan toksik bakteria dalam darah)
* Pesakit yang alami kerosakan buah pinggang (perlu dialisis)
* Asma yang teruk

Pun begitu, masih banyak isu menjadi persoalan pesakit, sama ada rawatan bakal diharuskan ketika berpuasa atau boleh membatalkan ibadat mereka. Antara persoalan ini ialah :

# Suntikan vitamin dan glukos
# Penggunaan ubat penyedut atau semburan bagi melegakan gejala asma
# Penggunaan oksigen
# Rawatan gigi
# Pemeriksaan dan rawatan mata serta telinga
# Pengambilan darah
# Pembedahan kecil

Isu bimbang mendapat rawatan ketika berpuasa tidak hanya berlaku di Malaysia, tetapi membabitkan semua umat Islam di seluruh dunia.

Kaedah Rawatan

Persidangan Akademi Fiqah Islam Antarabangsa yang berlangsung di Maghribi dan Putrajaya beberapa tahun lalu merumuskan, ada kaedah rawatan yang tidak membatalkan puasa.

Kaedah berkenaan ialah:

* Menitiskan ubat ke dalam mata, hidung, telinga dan membasuh telinga (selagi ia tidak ditelan)

* Meletakkan ubat di bawah lidah untuk rawatan sakit dada atau angin atau lain-lain penyakit dengan syarat ia tidak ditelan

* Memasukkan sesuatu alat ke dalam rahim untuk tujuan rawatan dan pemeriksaan seperti alat mencegah kehamilan, supositori (penyediaan ubat dalam bentuk pepejal untuk dimasukkan dalam ruang tubuh), douching (semburan air untuk mencuci mana-mana bahagian tubuh) dan skop

* Memasukkan sesuatu alat ke dalam salur kencing dan pundi kencing seperti ureteroskop dan radio-legap (bahan mengandungi iodin sebagai saluran untuk memberi warna kontras dan legap apabila menjalani radiografi yang menggunakan sinar-X) untuk tujuan pemeriksaan dan rawatan

* Memasukkan sesuatu alat ke dalam usus untuk tujuan pemeriksaan, rawatan dan ubatan seperti supositori, radio-legap dan cecair bagi membersihkan usus

* Rawatan gigi seperti mencabut, menampal dan pembersihan gigi dengan tidak menelan apa-apa

* Berkumur-kumur atau menyembur ubat semburan ke dalam mulut tanpa menelan apa-apa

* Pemberian suntikan ubatan ke dalam salur darah (intravena) atau melalui kulit, sama ada di bawah kulit (subkutaneus) dan dalam otot (intra-maskular). Ini termasuk suntikan insulin bagi pesakit kencing manis

* Pengambilan oksigen. Ini kerana udara yang kita sedut juga adalah oksigen

* Pemberian bius (seluruh badan)

* Semua jenis ubat yang meresap ke dalam badan melalui kulit seperti krim sapu

* Memasukkan tiub dan radio-legap bagi tujuan angiogram (pemeriksaan pembuluh darah melalui sinar-X. Ia untuk melihat masalah salur darah tersumbat, biasanya bagi pesakit jantung. Untuk tujuan ini satu pewarna yang legap kepada sinar-X disuntik ke dalam salur darah untuk melihat imej salur darah)

* Memasukkan skop melalui badan bagi tujuan pembedahan dan rawatan seperti laparoskopi

* Biopsi hati dan lain-lain organ tanpa memasukkan cecair ke dalamnya

* Ujian endoskopi bagi tujuan diagnosis seperti gastroskop (memasukkan alat skop ke dalam ruang perut) dengan syarat tidak memasukkan sebarang cecair ke dalam perut melalui alat itu

* Memasukkan peralatan atau pemberian suntikan ke saraf tunjang untuk tujuan pemeriksaan atau rawatan

* Menggunakan pam pelega (mengandungi semburan ubat) bagi pesakit asma, sama ada pam inhaler atau nebulizer. Penggunaan pam ini tidak membatalkan puasa kerana yang disedut itu adalah gas dan untuk tujuan rawatan

Bagaimanapun, bagi pesakit yang tidak sedarkan diri ketika berpuasa (akibat kesan bius seluruh badan) ada dua keadaan. Berdasarkan Mazhab Shafie dan Hambali, jika seseorang itu pengsan dari terbit fajar hingga terbenam matahari, dia dikira tidak berpuasa. Namun puasa seseorang itu masih sah jika dia hanya tidak sedarkan diri separuh hari.

Masalah gusi berdarah, hidung berdarah atau selesema pula dikategorikan sebagai masalah yang tidak dapat dielakkan dan ia dimaafkan. Puasa seseorang itu masih sah tetapi perlu memastikan darah diludah atau menghembus hingus. Berhati-hati jangan sampai tertelan kerana ia boleh membatalkan puasa.

Pun begitu, suntikan vitamin dan glukos membatalkan puasa kerana memasukkan makanan ke dalam badan. Vitamin adalah makanan tambahan, manakala glukos pula ialah gula ringkas yang boleh mengembalikan tenaga.

Bagi yang memerlukan rawatan sepanjang Ramadhan ini, usah menangguhkannya kerana dikhuatiri penyakit bertambah teruk.

Berpuasalah selagi terdaya kerana secara kajian sudah membuktikan ibadat ini boleh memperbaiki tahap kesihatan, terutama di kalangan pesakit kencing manis.


Lagi info tentang PUASA di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing

FAQ on Influenza A(H1N1)

Although the signs and symptoms of Influenza A(H1N1) have been widely publicised, many are still unclear about the way it could affect them personally. Here are a few frequently asked questions :

I. How do we get infected with Influenza A(H1N1)?

The A(H1N1) virus is mainly transmitted person to person by droplets that comes out the noses or mouths of infected people when they cough or sneeze. We can get infected if we inhale the droplets or touch something – such as a surface or object – with flu viruses on it and then touch our mouth, nose or eyes.


A person can remain infectious as long as symptoms of influenza-like illness persist, or one day before and up to 7 days after symptoms (especially fever) appear. Children and those whose immune systems are compromised can spread the virus longer.

That is why you should ...


a. practise good cough etiquette and personal hygiene


b. clean commonly touched surfaces in the house/workplace


c. practise social distancing (stay 1m away from a person who is sneezing/coughing)

II. How does the Influenza A(H1N1) virus make us sick?

The Influenza A(H1N1) virus is a virus that mainly affects our respiratory system. It penetrates cells lining our airways and replicates inside them. When they are released from infected cells, the infected cell is damaged.

As our immune system fights the infection with an inflammatory response, it may cause swelling in our airways and we may have fever, cough, sore throat, and difficulty in breathing.Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


III. How is Influenza A(H1N1) different from the common cold?

High fever (>38°C) that lasts for 3 to 4 days, sore throat, headaches, severe body aches, extreme fatigue and severe cough are common in Influenza A(H1N1) but rare in common colds. Running or stuffy nose and sneezing, however, is sometimes present in Influenza A(H1N1) but prominent in common colds.

While Influenza A(H1N1) can lead to other complications, colds generally do not result in serious health problems such as pneumonia, bacterial infections, or hospitalisations.

IV. How does the Influenza A(H1N1) virus cause complications and death, and how can we prevent them?

Pneumonia (an inflammatory illness of the lungs) is the major serious complication of influenza virus infections, including the Influenza A(H1N1) virus. The inflammation in the lungs may cause difficulty in breathing or cause the lungs to be filled with fluid, making it difficult for the body to get enough oxygen.

It can develop about 3 to 5 days after symptoms start. But it is uncommon, and usually occurs in susceptible individuals from the high-risk groups.

Pneumonia can be caused by the spread of the influenza virus into the lungs, or by unrelated bacteria, which infects the lungs after a person's immune system is weakened by the virus infection.

Other complications include cardiovascular, muscular, neurological and systemic ones. Cardiac events following influenza are not uncommon.

So far, about 70% of those who died due to Influenza A(H1N1) related complications had underlying medical conditions or were from other high-risk groups. However, 40% of deaths in the country are linked to delays in seeking treatment, while 13% of them have sought medical help but were treated with a low index of suspicion.

If you have influenza-like illnesses, follow medical advice, and be watchful for emergency warning signs. SEEK IMMEDIATE MEDICAL ATTENTION if you have any of the warning signs.

V. How does anti-viral medication work, and does it have any side effects?

Oseltamivir and zanamivir are drugs called neuraminidase inhibitors. They help prevent influenza viruses from multiplying in the body by interfering with the production and release of virus from cells that line the airways. This may slow the spread of the infection within the airways and lungs.

Oseltamivir is taken orally while zanamivir is taken by inhalation.

Although generally well tolerated, the most common side-effects associated with oseltamivir are nausea and vomiting. People with the flu, particularly children and adolescents, may be at an increased risk of self-injury and confusion shortly after taking oseltamivir and should be closely monitored for signs of unusual behaviour. A healthcare professional should be contacted immediately if the patient taking oseltamivir shows any signs of unusual behaviour.

As many patients with asthma or chronic obstructive pulmonary disease (COPD) have had bronchospasm (wheezing) or serious breathing problems when they used zanamivir, it is not recommended for people with chronic respiratory disease such as asthma or COPD. If you develop worsening respiratory symptoms such as wheezing or shortness of breath, stop using zanamivir and contact your healthcare provider right away.


More info on INFLUENZA A here.


Jom bincang artikel di atas...testing

Pesakit Diabetes Boleh Berpuasa (2)

Bagi yang sihat dan tiada ahli keluarga menghidap kencing manis mungkin tidak tahu, berpuasa boleh mendatangkan mudarat kepada pesakit jika langkah kawalan tidak diambil. Antara masalah yang kerap dialami pesakit kencing manis ketika berpuasa ialah hipoglisemia (paras gula dalam darah terlalu rendah), hiperglisemia (paras gula terlalu tinggi) dan dehidrasi (kekurangan air) sehingga boleh menyebabkan pesakit pengsan dan koma.

Ada pula yang bertanya, bolehkah pesakit kencing manis berpuasa? Kajian di 13 negara membabitkan 12,243 pesakit kencing manis mendapati, berpuasa boleh menyebabkan komplikasi jangka pendek. Namun pesakit boleh berpuasa jika penyakit terkawal, iaitu paras gula darah dalam lingkungan selamat (kira-kira 5.8 mmol/liter).

Negara kita ada lebih 1.2 juta pesakit kencing manis dan yang membimbangkan ialah, separuh tidak menyedari mereka menghidap penyakit ini kerana ia tiada tanda jelas. Kajian membuktikan kencing manis boleh diwarisi dan individu yang ada ibu, bapa, datuk atau nenek menghidap penyakit itu berisiko hampir 100% menghidap penyakit sama berbanding orang yang tiada sejarah kencing manis dalam keluarganya.

Cabaran Puasa

Puasa adalah ibadat dan amalan baik untuk pesakit kencing manis, terutama yang turut ada masalah berat badan berlebihan. Bagaimanapun beberapa garis panduan perlu dipatuhi sebelum seseorang pesakit dibenarkan berpuasa supaya ibadat itu tidak memudarat dan membahayakan nyawanya.

Dua cabaran utama pesakit kencing manis pada bulan puasa ialah kawalan pengambilan ubat atau suntikan insulin kerana pada hari biasa ia dilakukan pada waktu siang. Cabaran kedua ialah masalah hipoglisemia, hiperglisemia atau dehidrasi yang boleh berlaku bila-bila masa ketika berpuasa.

Untuk membolehkan seseorang pesakit berpuasa, penyakitnya perlu dalam keadaan terkawal dan tahap gula dalam paras sasaran iaitu 5.8 hingga 8 mmol/liter. Jika paras gula pada tahap ini, pesakit boleh berpuasa tanpa masalah. Bagi pesakit yang kurang patuh kepada penjagaan makan dan kawalan paras gula dalam darah, ini masa terbaik untuk memulakan program kawalan bagi mengelak terpaksa 'ponteng' puasa pada Ramadan.

Pesakit yang ingin berpuasa mestilah :

* Bersahur (lebih baik jika melambatkan sahur).

* Menyegerakan berbuka.

* Makan ubat atau menyuntik insulin mengikut nasihat doktor.

* Makan secara bersederhana ketika berbuka dan pada waktu malam.

* Kurangkan makan makanan manis.

* Mengawal penyakit dengan baik.

* Mengenali tanda hipoglisemia, hiperglisemia dan dehidrasi.

* Segera berbuka apabila mengalami tanda komplikasi sama ada hipoglisemia, hiperglisemia atau dehidrasi kerana ia boleh memudaratkan kesihatan. Jika ini berlaku, anda tidak diwajibkan berpuasa.

* Mengubahsuai dos ubat atau insulin dan waktu untuk mengambilnya. Pesakit yang mengambil ubat makan berbuka puasa dengan makan ubat dan minum air terlebih dulu. Selepas 15 minit baru diikuti dengan makan nasi atau makanan berat lain. Manakala insulin pula perlu disuntik 15 minit sebelum azan Maghrib. Namun, insulin generasi baru (yang bertindak segera) boleh disuntik sejurus sebelum berbuka.

Pesakit yang boleh berpuasa diingatkan untuk :

# Timbang berat badan pada awal Ramadhan (pastikan tiada kenaikan atau penurunan berat badan yang mendadak).

# Mengelak makan berlebihan ketika berbuka dan pada waktu malam. Karbohidrat dan makanan berlemak boleh menambah berat badan dan menyukarkan kawalan diabetis.

# Melakukan aktiviti fizikal ringan ketika berpuasa tidak mendatangkan kemudaratan. Sebaik-baiknya kekalkan gaya hidup aktif sepanjang Ramadhan. Untuk mengelak masalah, pesakit perlu melakukan perubahan pada gaya pemakanan dan dos ubat mengikut nasihat doktor.

# Mendapatkan nasihat doktor mengenai pengubahsuaian dos dan waktu pengambilan ubat. Ubat yang diambil pada sebelah pagi (ketika tidak berpuasa) ditukar ke waktu berbuka. Manakala ubat yang diambil sebelum makan malam pula perlu diambil sebelum bersahur. Ketika berpuasa, pesakit perlu mengurangkan dos ubat bagi mengelak masalah hipoglisemia. Bagaimanapun, bincang dengan doktor mengenai perubahan dos ubat ini kerana sesetengah jenis ubat seperti metformin dan rosglitazone secara amnya kurang menyebabkan hipoglisemia.


Bagi pesakit yang mengambil insulin, dos dan waktu suntikan perlu diubah mengikut arahan doktor berdasarkan ujian paras gula dalam darah pada permulaan puasa. Perubahan ini boleh dilakukan seperti:

* 3 kali suntikan — 2 dos insulin yang bertindak segera ketika berbuka dan sebelum sahur, serta satu dos insulin yang bertindak lama sebelum tidur.

* 2 kali suntikan — Satu dos insulin yang dicampur ketika berbuka (dengan dos sama pada pagi tidak berpuasa) dan satu dos insulin yang bertindak segera sebelum bersahur.

Ketika berpuasa, beberapa perkara perlu diberi perhatian iaitu tanda hipoglisemia, hiperglisemia dan dehidarasi kerana ia boleh membahayakan nyawa pesakit.

Tanda Hipoglisemia

# Menggigil.
# Terlalu lemah.
# Sangat lapar.
# Berpeluh-peluh dan terasa seram sejuk.
# Pucat.
# Berdebar-debar.
# Gelisah.
# Koma (keadaan terlalu teruk).

Tanda Hiperglisemia

* Kerap buang air kecil.
* Terlalu dahaga.
* Sangat letih.
* Terasa sesak nafas.

Tanda Dehidrasi

# Sangat dahaga.
# Kulit dan lidah menjadi terlalu kering.
# Fikiran terganggu dan sukar menumpukan perhatian.

Pesakit tidak dibenarkan berpuasa jika :

* Penyakit tidak terkawal kerana dikhuatiri menyebabkan komplikasi dan mendatangkan bahaya.

* Tidak mematuhi nasihat penjagaan pemakanan, pengambilan ubat dan insulin.

* Mengalami komplikasi kencing manis yang serius seperti sakit jantung, tekanan darah tinggi yang tidak terkawal.

* Kerap mengalami koma hipoglisemia.

* Sedang mengalami jangkitan kuman.

* Pesakit tua yang tinggal sendirian.

* Pesakit wanita hamil yang memerlukan suntikan insulin.

* Pesakit berusia kurang 12 tahun.

* Kerap mengalami koma diabetik ketoasidosis. Ini keadaan kecemasan disebabkan hiperglisemia dan boleh membawa maut. Ia berlaku disebabkan badan kekurangan insulin untuk mengangkut gula dalam darah ke dalam sel dan digunakan sebagai tenaga.

Untuk terus berfungsi, badan menggunakan lemak sebagai tenaga tetapi pada pesakit kencing manis, lemak ini ditukar ke dalam bentuk keton. Masalahnya, badan menggunakan keton dengan perlahan dan menyebabkan paras keton dalam darah meningkat dan memasuki air kencing. Apabila memasuki air kencing, ia menarik banyak air dari badan untuk dibuang dan menyebabkan pesakit mengalami kekeringan sehingga boleh pengsan.


Penjagaan Pemakanan

Secara umumnya pemakanan ketika bulan puasa sama seperti hari lain, cuma pesakit diingatkan supaya makan secara bersederhana, tidak makan hingga terlalu kenyang dan minum banyak air masak. Pesakit tidak digalakkan makan kurma ketika berbuka kerana kandungan glukosnya (gula ringkas) sangat tinggi. Bagaimanapun jika mahu makan, pilih kurma kering dan bersaiz kecil. Hadkan kepada dua biji saja dan usah makan kurma basah kerana ia bersalut gula.

Jika mengalami tanda hipo atau hiperglisemia, anda disaran berbuka puasa, terutama jika tandanya jelas walaupun waktu berbuka hanya tinggal 30 minit. Pesakit disaran memilih makanan berkarbohidrat yang lambat mengeluarkan tenaga seperti nasi (beras perang), pasta, oat, gandum, barli, kekacang serta sayur-sayuran.

Karbohidrat daripada nasi putih cepat ditukarkan ke bentuk tenaga, tetapi ini bukan bermakna kita tidak boleh makan nasi putih. Jika makan nasi putih, pastikan kuantiti sayur sama banyak dengan nasi. Jika nasi satu cawan, sayur juga perlu satu cawan kerana kandungan serat dalam sayur berfungsi sebagai penapis untuk melambatkan proses penukaran karbohidrat ke gula (tenaga).

Pesakit kencing manis juga perlu berhati-hati memilih buah-buahan kerana kebanyakan buah-buahan tempatan mengandungi banyak gula. Kalau boleh, kurangkan makan tembikai sama ada tembikai merah atau kuning, nanas, cempedak, rambutan, nangka dan manggis. Sebaliknya gantikan dengan epal, plum, oren dan anggur.

Antara jenis makanan yang perlu dielak kerana menghasilkan tenaga dengan cepat ialah kuih-muih tradisional yang manis seperti kuih lapis, buah melaka, pengat dan bubur sumsum. Jika makan pengat sama pisang, ubi, labu atau keledek, makanlah isinya saja.

Elak makanan berlemak, bergoreng dan banyak minyak. Pilih kaedah masakan menggunakan sedikit atau tiada minyak seperti rebus, kukus, reneh dan bakar. Gantikan gula pasir atau gula merah dengan gula tiruan dalam masakan. Caranya, masak makanan anda tanpa gula. Masukkan gula tiruan sebelum makan. Jangan masak gula tiruan kerana makanan jadi payau. Bagi makanan bergoreng seperti nasi, mi atau mi hun goreng, makan dengan setengah piring sayur hijau.

Pesakit perlu memastikan berat badan tidak bertambah atau berkurang secara keterlaluan sepanjang puasa. Pesakit perlu maklumkan doktor jika berat badan bertambah melebihi 2 kilogram dalam masa 2 minggu berpuasa kerana ia menandakan anda mengalami dehidrasi.

Jika pada satu hari berat badan berkurang sebanyak 3%, segera berbuka puasa bagi mengelak dehidrasi. Penurunan berat badan mendadak dalam masa sehari bermakna pesakit kehilangan banyak air. Contohnya berat badan pada waktu pagi ialah 65 kilogram dan menjadi hampir 63 kilogram menjelang petang, maka pesakit perlu berbuka puasa dan minum banyak air.


Periksa Tahap Gula

Gantikan air yang hilang melalui kencing dan peluh dengan minum banyak air kosong pada waktu malam. Selain itu pada permulaan bulan puasa, tahap gula dalam darah perlu diuji empat kali sehari iaitu :

* Sebelum bersahur.
* 2 hingga 4 jam selepas bersahur.
* Sebelum berbuka.
* 2 hingga 4 jam selepas berbuka.

Tahap gula ini penting untuk membolehkan pesakit atau doktor membuat pengubahsuaian dos ubat dan insulin. Bagaimana hendak tahu sama ada ubat anda cukup atau tidak? Periksa paras gula selama 3 hari (6 kali sehari) selepas 2 minggu mengambil ubat iaitu apabila bangun pagi (paras gula puasa) dan selepas makan pagi, sebelum dan selepas makan tengah hari; serta sebelum dan selepas makan malam.

Paras gula sepatutnya tidak melebihi 2 mmol/liter selepas makan (daripada paras gula puasa). Jika paras gula dalam keadaan terkawal, bermakna dos ubat mencukupi, tetapi jika terlalu tinggi menandakan ubat tidak cukup. Bincang dengan doktor untuk mendapatkan dos ubat sesuai.

Pesakit kencing manis yang ingin bersenam ketika berpuasa dinasihatkan supaya mengukur paras gula dalam darah terlebih dulu. Mereka hanya boleh bersenam jika paras gula melebihi 6 mmol/liter. Jika paras gula kurang daripada 5 mmol/liter, jangan bersenam kerana pesakit boleh pitam.

Pakai pakaian longgar dan lakukan senaman memanaskan badan terlebih dulu. Selepas berjalan 20 hingga 30 minit, duduk rehat dan lap peluh untuk menurunkan suhu badan.

Contoh hidangan berbuka puasa :

2 biji kurma (bersaiz kecil).
Lebih 2 gelas air masak.
1 gelas air sirap (kurang manis).
1 keping karipap.
1 cawan atau 2 senduk nasi.
1/2 piring sayur hijau.
Tomyam ayam.

Selepas Isyak (atau tarawih) :

1 keping kuih pedas.
Lebih 2 cawan air masak.
1 cawan teh susu rendah lemak dan kurang gula (jangan minum teh yang dibancuh dengan susu pekat manis).
Sebelum tidur : Banyakkan minum air kosong.

Sahur :

1 cawan atau 2 senduk nasi.
1 ekor ikan masak asam pedas.
1/2 piring sayur hijau.
1/2 biji jambu.
Lebih 2 gelas air kosong.

Nota : nasi boleh diganti dengan roti pita, oat bran atau oat.
Dapatkan Kacip Emas
penawar diabetes mujarab di

Kedai Maya SihatSelalu!!Lagi info tentang KENCING MANIS di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing

FAQ on Flu Pandemics

by Dr. Y.L.M

I am curious about how many influenza pandemics there have been in history, because this is the first time I have ever been in a WHO Pandemic Level 6 situation. Then again, I am only 15 years old! What is a pandemic anyway?

A pandemic (pan = all; demos = people or population) is defined as an epidemic (or sudden outbreak of a certain disease) that becomes very widespread and goes on to affect a whole region, or continent, or even the world.

A WHO definition of Pandemic Level 6, the highest level, is when a disease is widespread and sustaining rapid human-to-human transmission in 2 or more regions around the world. The H1N1 flu pandemic is the first global flu pandemic in over 41 years since the 1968 Hong Kong flu!
Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


Note that the term 'Pandemic Level 6', which is scary-sounding in itself, denotes the spread of the disease, but not its severity. Being in a Pandemic Level 6 does not necessarily mean that a lot of people will die from the disease that is spreading.

Seasonal influenza, the type you get in certain months like winter, is not considered a pandemic.

Have all the flu pandemics been recorded only from the 20th century?

The first major influenza epidemic (not pandemic) was recorded by Hippocrates, the father of medicine, in 412 BC, though it was not called 'influenza' then. Only in 1357 AD was the term 'influenza' coined, from the Italian word 'influence'. At that time, it was thought that flu was 'influenced' by the stars in the sky!

The first ever pandemic was recorded in 1580 – and you guessed it, it involved influenza. It originated in Asia Minor (the Middle East) and Northern Africa and swept into Europe within 6 weeks. It entered Europe by way of Malta into Italy, then propagated rapidly north through the Italian peninsula. It also entered Spain because at that time, Spain ruled several North African ports.

At least 10% of all Rome's population (then numbering 81,000 people) died within the first week of contracting it. Some Spanish cities were almost completely depopulated.

Then for a long, long time, there was no further pandemics until the 18th century.

How do you explain that?

This historical fact has also baffled many scientists. This is called a period of pandemic stability. Many questions arise as to whether a pandemic comes by chance. Because during the period between 1580 and 1729, there were plenty of epidemics. And the question remains to be answered whether epidemic situations prevent pandemics, or at least help delay them.

So when was the next pandemic and what happened?

There were 3 pandemics in succession then, the first from 1729 to 1730, the second from 1732 to 1733 and the third from 1781 to 1782. You must remember that in the 18th century, doctors did not know influenza was caused by a virus. They blamed it an unknown poison in the air and wind/temperature and meteorological phenomena. So their documents on pandemics are filled with these theories!

The 1729-1730 pandemic was a flu, and it is believed to have originated from Russia. There were two outbreaks in Moscow and Astrakhan on the Caspian Sea in April. Surprisingly, the summer of 1729 was a quiet one, Then suddenly there were influenza reports in Sweden in Sept 1729, and in Vienna come October. By November 1729, the flu had swept through Hungary, Poland, Germany and England.

But this particular pandemic, although virulent, caused relatively few deaths. Flu was unknown in North America until 1732 (yes, the American Indians never had flu before that!), because of the settlers in New England.

The 1781-82 pandemic on the other hand was not only virulent but deadly. This one started in China, involved then British-occupied India and then spread to the Western hemisphere. There were tens of millions of cases, spreading through all transport modes available then.

1918 Spanish flu pandemic.

I heard that the worst flu pandemic occurred in the 20th century.

Yes. There were major pandemics from 1830 to 1834. Then in 1918, the Spanish flu began. (Though researchers think it actually started in the US.) It was also caused by a H1N1 flu virus, and is the worst flu pandemic to date. It was very dangerous to young adults, especially those from age 20 to 40.

The Spanish flu was memorable because it killed millions of people and it killed those in the prime of their lives. At first, it attracted little attention as people thought it was the 'normal' flu. Then when a second killer wave descended and young adults began to be affected, people panicked.

This pandemic was extremely deadly as well as virulent. From North America, it spread to Europe and the rest of the world. In Switzerland in July 1918, 53,000 people alone died in that one month.

By August 1918, the flu had morphed into a 3rd deadly strain. World War 1 occured, and the spread of troops and disruption of the world's population then helped transmit the virus. What is worse, this particular pandemic came before treatment was available, so people succumbed easily.

At the end of it, it was estimated that 20 million to 100 million people worldwide had died. In the US alone, half a million people died. It is difficult to say today whether this 1918 flu would have the same impact on us with the advent of antibiotics to treat secondary pneumonia.


More info on FLU PANDEMICS here.


Jom bincang artikel di atas...testing
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi Info Semasa di FB SihatSelalu