Kaedah Memasang Pendakap Gigi (Braces)


1. Pra-pendakap gigi (konsultasi)

Pakar orthodontik akan mengenal pasti jenis rawatan yang diperlukan. Sekiranya masalah serius, bebarapa batang gigi perlu dicabut. Doktor akan melakukan ujian sinar-x gigi untuk menentukan pelan jenis rawatan. Seterusnya acuan gigi akan dihasilkan bagi kajian modul.2. Pendakap gigi dipasang

Pemakai perlu menjalani rawatan berskala setiap 4 hingga 6 minggu untuk melihat perkembangan rawatan. Doktor akan melakukan penyelenggaraan pendakap gigi setiap kali rawatan. Ada pemakai menunjukkan perkembangan yang baik dan mereka tidak memerlukan rawatan yang lama (tidak sampai 2 tahun).Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


Ada juga pemakai yang tidak mengambil berat menyebabkan rawatan tidak berkesan dan mengambil masa yang lebih panjang. Setiap rawatan hanya mengambil masa 10 hingga 15 minit.

Ketika pemakaian pendakap gigi, pemakai perlu menjaga kebersihan mulut dengan baik. Mereka perlu memberus setiap kali selepas makan dan mengamalkan diet rendah gula.

3. Selepas pemakaian

Apabila doktor menentukan susunan gigi telah rata, pendakap gigi akan dibuka. Ada pemakai memerlukan masa tidak sampai 2 tahun dan ada juga sehingga 3 tahun bergantung juga kepada umur. Selepas pendakap gigi ditanggalkan, mereka perlu memakai retainer. Pemakaian retainer disarankan selama 24 jam sehari untuk 6 bulan pertama. Selepas itu, mereka hanya perlu memakai pada waktu tidur.

Terdapat kes masalah susunan gigi berulang disebabkan keengganan memakai retainer.


Masalah Rahang Serius

Terdapat kes serius di mana individu mempunyai rahang panjang menyebabkan susunan gigi bawah mereka terkedepan. Bagi memperbaiki masalah itu, pembedahan orthognatic diperlukan, yang melibatkan kos dan risiko lebih tinggi.

Pembedahan jenis ini lebih rumit kerana ia melibatkan prosedur yang banyak dan boleh dianggap pembedahan plastik. Ia melibatkan pemotongan bahagian rahang bawah dan sangat berisiko kerana ia mempunyai kaitan dengan keseluruhan struktur wajah dan juga otak.


Lagi info tentang PENDAKAP GIGI di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi Info Semasa di FB SihatSelalu