Sel Stem Darah Periferal


oleh Rosmah Dain

Menerusi mekanisme perubatan dan teknologi terkini, dibantu pula penggunaan peralatan dan mesin ia membolehkan pelbagai kaedah baru ditemui untuk rawatan pelbagai penyakit.

Kaedah penyimpanan stem sel misalnya banyak membantu pesakit. Kini individu boleh menyimpan 'darah' yang mengandungi sel-sel mereka sendiri untuk kegunaan pada masa depan menerusi sistem 'perbankan' yang ditawarkan.Pastinya ramai di kalangan kita pernah mendengar mengenai kejayaan perubatan dan faedah yang didapati menerusi penyimpanan sel stem menerusi bank darah tali pusat yang diambil ketika bayi dilahirkan.Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


Darah daripada tali pusat itu akan disimpan untuk jangka masa panjang bagi kegunaan bayi tersebut pada masa depan sekiranya diperlukan.

Sekarang, bagi mereka yang telah terlepas peluang untuk menyimpan sel stem sendiri (yang hanya boleh dilakukan ketika proses kelahiran dahulu) kini boleh melakukannya menerusi proses yang serupa.

Sel stem itu boleh digunakan semula sekiranya keadaan memerlukan pada masa depan.

Peripheral Blood Stem Cells (PBSC)

Peripheral Blood Stem Cells (PBSC) atau sel stem darah periferal yang diambil merupakan darah sel stem dewasa.

PBSC diperoleh daripada periferal darah dan telah menunjukkan potensi berkesan membantu keadaan darah yang rosak, kecederaan akibat bersukan, kecederaan trauma dan luka kronik.


Proses pengumpulan sel stem dilakukan ke atas pesakit dengan memastikan tiada sebarang kerosakan sel berlaku ketika proses simpanan darah itu dilakukan bagi kegunaan jangka panjang.

Prosedur itu juga akan memastikan pengumpulan sel stem dalam jumlah yang banyak sekali semasa proses itu dilakukan.

Suntikan G-CSF

Suntikan G-CSF (faktor untuk merangsang sel stem) akan dilakukan untuk merangsang sel dalam tulang sum-sum bagi mereplikakan dan menambahkan jumlah sel. Sel stem itu akan memasuki pembuluh darah di mana ia akan mudah dikumpulkan.

Ketika prosedur pengambilan darah sel stem dilakukan, anda akan diminta duduk dengan selesa dan sel stem akan dikumpulkan dalam tempoh 4 hingga 5 jam.

Darah ini akan dikeluarkan dari lengan anda, berputar dalam mesin apheresis (untuk sel stem diekstrakkan). Darah yang tinggal akan dikembalikan semula ke dalam tubuh pesakit di bahagian lengan yang sebelah lagi. Ia merupakan satu proses yang mudah dan tidak menyakitkan.

Sel stem itu kemudiannya akan dipindahkan ke makmal untuk proses selanjutnya termasuk pengiraan jumlah sel.

Kegunaan Masa Depan

Ia kemudiannya akan disediakan sama ada untuk kegunaan individu itu secara serta-merta atau disimpan untuk kegunaan bagi tempoh yang telah ditetapkan.

Sel stem akan disimpan dalam tangki simpanan cryogenic dengan suhu di paras negatif 196 darjah celcius.

Kaedah penyejukbekuan ini memastikan sel stem anda kekal dengan kualiti dan kuantiti yang sama ketika ia diekstrakkan. Jika ia diperlukan, sel ini akan dikeluarkan untuk kegunaan anda pada saat ia diperlukan.Lagi info tentang SEL STEM di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi Info Semasa di FB SihatSelalu