This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Teknik Platelet Rich Plasma (PRP)


oleh Noraini Abd. Razak

Tentu ramai masih ingat kisah Raja Bersiong. Bayam bercampur darah menyebabkan hidangan yang dinikmatinya terasa lebih enak. Akibatnya Raja Bersiong ketagihan darah sehingga sanggup berlaku zalim mengorbankan rakyatnya. Gara-gara menghirup gulai bayam bercampur darah, dia ditumbuhi siong.

Biarpun tidak dapat dipastikan sejauh mana kebenaran kisah seorang raja ketagihan gulai bayam berdarah itu namun tentu ada jawapan mengapa hidangan tersebut begitu enak.


Mungkin kerana rasa manis darah atau kandungan darah yang kaya dengan sel-sel hidup menyebabkan rasa gulai bayam berbeza dengan hidangan biasa.

Justeru tidak hairanlah penemuan terkini dunia perubatan dan kecantikan menyaksikan penggunaan darah sebagai alternatif semulajadi untuk meremajakan kulit dan mencantikkan penampilan diri seperti mana Botox.Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


Platelet Rich Plasma (PRP)

Teknik Platelet Rich Plasma (PRP) yang juga dikenali sebagai Vampire Filler itu semakin mendapat tempat dalam dunia perubatan kecantikan. Bukan itu saja, PRP turut diamalkan untuk mempercepatkan penyembuhan luka dan mengatasi pelbagai masalah kesihatan yang lain.

Tentu menarik menyelongkar kaedah terbaru yang turut tidak ketinggalan diamalkan di negara ini.

Pelopor penggunaan PRP dalam rawatan kecantikan, Dr. Julio F. Gallo merumuskan bahawa teknik terbaru itu sama seperti penggunaan filler kosmetik yang disuntik ke muka pesakit.

"Prosedur ini digelar vampire filler kerana kami menggunakan darah anda sendiri," kata Dr. Gallo yang berkhidmat dengan Institut Pengurusan Usia dan Intervensi di Miami.


Kandungan Darah

Darah terbina daripada sel-sel hidup. Terdapat 4 sel utama yang membina darah, iaitu :

1. Sel darah merah
2. Sel darah putih
3. Platelet
4. Plasma darah

Setiap sel mempunyai fungsi tersendiri dan merupakan struktur yang amat penting dalam perjalanan dan fungsi tubuh seorang manusia.

Sel darah merah, berfungsi membawa oksigen ke seluruh tubuh, manakala sel darah putih pula merupakan sel hidup yang membantu melawan penyakit. Sel darah putih sangat aktif melawan bakteria dengan cara mengepung dan menelannya. Ia juga berupaya merembeskan bahan kimia tertentu bagi memusnahkan bakteria.

Platelet adalah sel-sel kecil dan paling seni yang penting bagi pembekuan darah. Selain itu, platelet turut mengeluarkan beberapa faktor lain yang penting bagi keperluan manusia.


Agen Penyembuhan

Apabila darah tidak cukup platelet sebagaimana terjadi kepada pesakit yang diserang denggi, maka perdarahan akan berlaku. Maka jelaslah kepada kita bahawa platelet juga mempunyai kepentingan dalam penyembuhan.

Sifat platelet yang sebegitu telah lama dikaji oleh para saintis. Pada peringkat awalnya, penggunaan platelet sebagai agen penyembuhan digunakan oleh sekumpulan pakar pembedahan pergigian 20 tahun lalu di Eropah. Oleh kerana kejayaan yang lihat sangat memberangsangkan, maka pakar-pakar tulang turut menggunakannya bagi menyembuhkan tendon yang terkoyak.

Dalam bidang estetik, teknik tersebut turut digunakan melibatkan penggunaan plasma yang kaya dengan platelet. Ini kerana platelet adalah partikel kecil dalam darah yang mempunyai nilai estetik yang tinggi.


Kandungan Platelet

Platelet mengandungi :

1. Hormon Tumbesaran atau Growth Hormones (GH) dan sitokin (cytokines). GH yang terlibat pada darah adalah:

2. Faktor rangsangan pertumbuhan kulit atau Epidermal Growth Factor (EGF).

Fungsi Growth Hormone

Fungsi GH antara lainnya adalah :

* Merangsang penyembuhan sel-sel

* Merangsang pembaharuan sel-sel

* Meningkatkan keupayaan sel

* Mengubah GF Beta yang merangsang pembentukan kolagen yang merupakan matriks kulit kita. Ia bertindak sebagai pemenuh ruang yang mana sel-sel saling bertautan. Ia juga memberi keanjalan kepada kulit. Apabila usia meningkat sudah tentu keupayaan kulit seseorang mengeluarkan kolagen akan berkurangan dan kulit mula tampak mengecut. Kehadiran platelet mampu membuatkan seseorang tampak lebih muda semula.

* Merangsang angiogenesis. Angiogenesis bermaksud pembentukan salur-salur darah baru. Apabila salur-salur darah kecil (kapilari) tidak dapat dihasilkan maka luka akan lambat sembuh. Hal ini terjadi kepada pesakit kencing manis sehingga menyebabkan luka lambat sembuh. Justeru aplikasi PRP dikatakan dapat membantu dan digunakan oleh para doktor bagi proses penyembuhan dalam kes-kes yang teruk.


Pelbagai Manfaat PRP

1) Rejuvenasi kulit

PRP digunakan bagi rejuvenasi kulit muka dan badan. Sebulan selepas suntikan PRP kulit akan lebih segar dan tampak lebih anjal berbanding sebelumnya. Kaedah ini sesuai bagi mereka yang berusia 40 tahun ke atas kerana pada peringkat ini, kulit mula mengalami kesan penuaan. Hormon yang berkurangan turut memburukkan keadaan menyebabkan seseorang tampak tua dan kaedah PRP mengembalikan semula keremajaan kulit seseorang.

2) Mengurangkan parut

Bagi yang mempunyai parut terutamanya parut jerawat pada muka, kaedah ini adalah baik sekali. Kebiasaannya doktor akan menggabungkan rawatan PRP dengan kaedah laser yang boleh membantu mendapatkan kesan maksimum. Pada mulanya wajah dibersihkan dan dipancarkan dengan laser. Selepas itu PRP dimasukkan ke bawah kulit. Keseluruhan prosedur akan mengambil masa 40 minit. Dalam tempoh 3 minggu barulah kita akan dapat merasa perubahan yang ketara.

3) Menghilangkan pigmentasi

Pigmentasi adalah cabaran terbesar bagi doktor dan pakar kecantikan. Pigmentasi terhasil disebabkan oleh gangguan pada sistem melanocyte kulit kita. Apabila melanocyte menjadi aktif ia mengeluarkan banyak pigmen yang dinamakan melanin. Melanin yang banyak dan berkelompok menyebabkan kulit tampak hitam dan kusam. PRP membantu menstabilkan aktiviti melanocyte. Ia membuatkan masalah pigmentasi menjadi terkawal.


4) Garis dan lekuk pada wajah

PRP juga boleh bertindak sebagai natural filler yang berupaya mengisi ruang pada garis dan lekuk di wajah kita. Untuk itu PRP akan diaktifkan dengan campuran kalsium sehingga berubah bentuk menjadi filler semulajadi. Filler bererti bahan atau matrik kulit yang mengisi wajah. Penuaan membuatkan garisan pada wajah menjadi ketara. Garis-garis ini akan membuatkan wajah tampak murung. Garisan di antara kening misalnya menjadikan kita tampak seolah-olah sedang memikirkan sesuatu.

5) Alopecia

Alopecia bermaksud kepala botak yang berkait rapat dengan faktor usia dan juga hormon pada badan. Seseorang yang mengalami alopecia sukar sembuh disebabkan hormon dan faktor-faktor pertumbuhan yang kurang. Kehadiran PRP membuatkan rambut mula tumbuh kembali.

6) Ulser diabetes

Apabila seseorang mengidap kencing manis atau diabetes, dia akan mudah mendapat luka dan luka yang terjadi juga lambat sembuh. Ini kerana pada sel-sel terdapat kurang faktor rangsangan sel endotelium yang mustahak bagi merangsang penyembuhan luka. Oleh kerana pesakit kencing manis mempunyai kadar gula yang tinggi di dalam tubuhnya, maka kuman juga mudah menyerang. Apabila terkena jangkitan kuman maka luka makin menjadi teruk. Antibiotik sangat mustahak bagi membunuh kuman dan pembersihan setiap hari perlu dibuat. Laser boleh digunakan untuk membunuh kuman di dalam luka. Apabila kuman sudah mati, luka tidak akan berbau lagi dan PRP boleh digunakan bagi merangsang penyembuhan.Lagi info tentang PLATELET RICH PLASMA di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing

Physiotherapy For Stroke Patients


by Tan Shiow Chin

If you ever experience a stroke, the key thing you should remember is to act fast.

Get to the hospital as quickly as you can the minute you suspect you are having a stroke. These include :


* Sudden numbness or weakness of the face, arm or leg, especially on one side of the body

* Sudden confusion, trouble speaking or understanding

* Sudden trouble seeing in one or both eyes

* Sudden trouble walking, dizziness, loss of balance or coordination

* Sudden, severe headache with no known cause

Also, check the time so that you know when the first symptoms appeared. This is important for doctors to know how best to treat you.Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


Seeing a Physiotherapist

And start seeing a physiotherapist as soon as possible after you are discharged from the hospital. Those who start – and continue – physiotherapy immediately after their stroke are the ones who gain the most benefit out of it.

In fact, doctors will usually refer a physiotherapist to a stroke patient once he or she has been stabilised after admission to the hospital.

During the acute stage in the hospital, the physiotherapist does simple things like helping the patient to sit up and to breathe properly. But much of the most important work occurs after the patient is well enough to be discharged from the hospital.

According to the American Heart Association website, brain injury from strokes can affect a patient's senses, motor skills (or movement), speech, behaviour, memory, and/or emotions.


The Sooner, The Better

From a physical point of view, patients might recover completely, or at least, improve their affected motor skills over time. However severe the stroke is, the sooner you start (physiotherapy), the likelier they are to get functional.

The extent of their recovery however, depends on the severity of their stroke and how soon they seek treatment. What we want to achieve is to enable them to perform their daily activities, and even their jobs.

Problem in Malaysia

One of the main problem in Malaysia is the lack of importance attached to physiotherapy. Patients really revere doctors at times, and when doctors do not tell them, or emphasize to them, that they need physiotherapy, they do not take it seriously enough and may skip their appointments.

Once a patient is discharged from the hospital, there is usually at least a month's period before they see the doctor, and then only do they get referred to the physiotherapist.

This results in many patients only seeing a physiotherapist around 4 to 6 months after being discharged. By that time, they would already have bed sores and contractures, which the physiotherapist would then have to correct, before being able to start on the rehabilitative programme to restore their functional movements.


Physiotherapist vs. Family Members

A lot of family members also initially get very involved in the patient's care when they first come home.

They do everything for the patient. But eventually, everybody goes back to their normal lives, and the patient is left without all the help he initially received.

That is why the physiotherapist's role is very important – to tell the family to assist, but only when necessary. The amount of support and assistance to give is very important. This is where the physiotherapist can come in and tell them how much independence the patient can achieve.

The role of family members is crucial in providing moral support, motivation, and positive thoughts to encourage the patient to get better.

They can also help in modifying the house to facilitate the patient's limited movements, as well as assist the patient in doing certain exercises that need to be repeated daily.

Some families might think, we can do the exercises for them, what do we need the physiotherapist for? But as lay people, they do not know how to detect trick movements.


Trick Movements

'Trick movements' are what the patient does to accomplish a task using muscles other than the ones that actually need to be exercised.

For example, the patient might swing his arm forward using his body, instead of actually lifting his arm. This only results in the weak muscles deteriorating and getting weaker.

Within the first 6 months of receiving physiotherapy, stroke patients improve at an exponential rate. After that, they reach a plateau as they would have recovered the best physical function they can have.

However, this is the time when they and their physiotherapist work on fine-tuning their affected movements, so that they can perform more delicate tasks.

A lot of patience is needed during this period from both the patient and the physiotherapist, as the progress might be slower and more frustrating for the patient.


Improving Fitness

Most stroke patients have four major problems – diabetes, high blood pressure, increased cholesterol levels, and obesity.

Most people already know they have health issues, and have seen the doctor, who advises them to exercise. This, to most people, means buying a pair of good shoes and starting to jog.

But then, some go at it the wrong way, and end up spraining an ankle or overdoing it, thus triggering another round of visits to the doctor – usually the cardiologist.

A physiotherapist, can design a graduated exercise regimen, so that the person's fitness level can be improved at a suitable pace.

A lot of people think that physiotherapists only do massage or exercise. And they think that you only see a physiotherapist after a major traumatic incident (like a stroke). They cannot imagine seeing a physiotherapist before actually having a problem.More info on STROKE here.


Jom bincang artikel di atas...testing

Khasiat Timun


Timun sememangnya mempunyai pelbagai khasiat. Ia tergolong dalam kumpulan yang sama dengan labu. Luaran timun berwarna hijau agak gelap, manakala sebaik dihiris, isi putih kehijauan terserlah.

Terdapat dua jenis timun iaitu yang boleh dibuat acar dan untuk dihiris. Timun yang digunakan untuk dibuat acar kebiasaannya bersaiz lebih kecil.

Timun diketahui kaya dengan bahan yang boleh menyejukkan. Malah ketika cuaca panas, sayuran itu amat bermanfaat untuk membantu melegakan mata yang tertekan akibat panas terik. Selain itu, timun juga menawarkan pelbagai manfaat lain yang berguna untuk menusia.

Nutrisi Timun

Nilai nutrisi bagi setiap 100 gram timun yang belum dikupas :

* Karbohidrat - 3.63 gm
* Gula - 1.67 gm
* Serat - 0.5 gm
* Lemak - 0.11 gm
* Protein - 0.65 gm
* Thiamin (Vitamin B1) - 0.027 mg
* Riboflavin (Vitamin B2) - 0.033 mg
* Niacin (Vitamin B3) - 0.098 mg
* Asid Pantotenik Acid (Vitamin B5) - 0.259 mg
* Vitamin B6 - 0.040 mg
* Folat (Vitamin B9) - 7 μg
* Vitamin C - 2.8 mg
* Kalsium - 16 mg
* Besi - 0.28 mg
* Magnesium - 13 mg
* Fosforus - 24 mg
* Potasium - 147 mg
* Zink - 0.20 mg


Pelbagai Kegunaan

# Timun yang disapu ke wajah boleh mengurangkan kepanasan dan radang pada kulit.

# Bahan diuretik, menyejuk dan membersih yang terdapat dalam timun menjadikan sayuran tersebut baik untuk kulit.

# Timun yang segar boleh memberi kelegaan kepada masalah ulser, gastritis dan pedih ulu hati.

# Hirisan timun mampu mengurangkan bengkak pada mata.

# Pengambilan timun setiap hari membantu mengawal ekzema, artritis dan juga gout.

# Timun juga bermanfaat kepada mereka yang mengalami masalah pada paru-paru, perut dan dada.

# Potasium di dalam timun menjadikannya sangat berguna untuk membantu mengurangkan masalah tekanan darah rendah.

# Timun mengandungi erepsin - enzim yang membantu menghadamkan protein.

# Jus timun membantu menggalakkan pertumbuhan rambut, terutamanya jika ditambah jus lobak merah, kobis dan bayam. Campuran jus timun dan lobak mereka juga bagus untuk masalah reumatik disebabkan lebihan asid urik dalam badan.

# Kaya dengan mineral, timun boleh membantu menghalang masalah kuku.Lagi info tentang TIMUN di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing

Punca dan Cara Mengatasi Malas


oleh Adham Shadan

Anda seorang pemalas? Atau anda seorang bos yang kecewa dengan sikap pekerja-pekerja anda yang malas dan lembap dalam melaksanakan tindakan? Jangan marah-marah. Mungkin anda perlu melihat malas dalam horizon yang lebih luas.

Selain melihat malas lebih kepada masalah psikologi atau sikap individu, malas juga boleh dilihat dari sudut kesihatan. Seseorang itu mungkin malas kerana mempunyai penyakit yang bersimptom kemalasan atau melibatkan hormon.


Malas bukan sekadar keengganan untuk melakukan sesuatu aktiviti tetapi ia adalah koleksi sifat-sifat buruk merangkumi sikap gemar bertangguh, tidak menepati waktu, tidak pandai mengurus masa dan lemah untuk mengenal pasti apa yang perlu diutamakan.Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


Dalam konteks kesihatan pekerjaan, malas diistilahkan sebagai kurang produktiviti.

Subjektif

Malas juga bersifat subjektif kerana ia bergantung kepada perspektif individu. Misalnya, jika seorang itu boleh menghasilkan 10 bahan dalam seminggu sedangkan rakannya boleh menghasilkan 100 bahan dalam tempoh yang sama, dia mungkin dianggap malas.

Tetapi dia mungkin tidak dianggap malas oleh bosnya sekiranya bosnya sendiri hanya mampu menghasilkan 5 kerja dalam seminggu.

Punca Malas

Daripada konteks kesihatan, malas boleh berlaku dalam 2 keadaan iaitu malas yang merupakan simptom kepada sesuatu penyakit atau malas kerana kesan sampingan ubat-ubatan.


Kekurangan Hormon Tiroid

Memang terdapat beberapa penyakit yang boleh menjurus kepada sifat malas seperti penyakit hipotiroid yang disebabkan oleh kekurangan hormon tiroid.

Apabila hormon tiroid kurang dalam diri seseorang individu, maka ia biasanya akan memperlihatkan simptom malas seperti mentalnya lambat memproses maklumat, lesu, pergerakan turut menjadi lambat dan aktiviti metabolisme badan menjadi perlahan.

Hormon tiroid dikeluarkan oleh kelenjar tiroid yang terletak di bahagian leher dan menjaga beberapa fungsi utama badan. Hormon tiroid berkurangan boleh jadi disebabkan oleh kekurangan pengambilan makanan beriodin seperti ikan.

Penyakit ini hanya boleh dikenal pasti doktor dengan membuat ujian darah. Rawatannya ialah dengan memberi ubat yang boleh meningkatkan kembali paras hormon tiroid dalam diri.

Kesan Ubat-ubatan

Selain daripada itu, kesan sampingan daripada pengambilan ubat juga boleh membawa kepada rasa malas. Kurang daripada 5% pengambil sejenis ubat darah tinggi atau hipertensi boleh mengalami kesan sampingan seperti kelembapan mental dan fizikal.


Faktor Sekeliling

Depresi atau stres juga boleh mendorong kepada rasa malas.

Contohnya, seseorang pekerja itu dilihat seperti malas tapi sebenarnya bukan malas. Dia mungkin tertekan ekoran beban kerja yang melampaui kemampuan dirinya atau beban kerja yang tidak seimbang antara pekerja-pekerja. Interaksi antara bos dan pekerja mungkin boleh memperbaiki keadaan.

Persekitaran turut mempengaruhi seseorang itu menjadi malas. Dari sudut psikologi, malas boleh jadi disebabkan oleh cara individu dibesarkan, pengaruh sekeliling dan kekurangan pengetahuan. Seorang itu menjadi pemalas mungkin juga kerana cara dia dibesarkan yang mana semua yang dikehendaki tersedia untuknya.

Seseorang itu juga mungkin menjadi malas kerana ia dipengaruhi oleh orang sekelilingnya yang suka bermalas-malasan.


Suka Bertangguh

Amalan bertangguh-tangguh atau melengah-lengahkan kerja juga menjadi penyakit masyarakat moden kerana tekanan hambatan masa.

Menurut sebuah majalah kesihatan, kajian terbaru mendapati 20 hingga 25% daripada manusia hari ini adalah seorang yang gemar bertangguh berbanding hanya 5% pada tahun 1978.

2 Kategori Malas

Terdapat 2 kategori malas, iaitu malas pada perkara tertentu dan malas pada melakukan banyak perkara.

Ada sesetengah orang itu kita lihat dia rajin di rumah tapi di pejabat dia malas dan begitu juga sebaliknya. Mengapa ini berlaku? Ia mungkin kerana minat terhadap aktiviti berkenaan kurang kerana kekurangan pendedahan atau pengetahuan.

Mengatasi Malas

Justeru, untuk mengatasi masalah malas ialah dengan mendapatkan pengetahuan secukupnya terhadap apa yang perlu dibuat.

Para bos misalnya perlu peka dengan kondisi pekerja. Mungkin mereka malas dan tidak produktif kerana mereka tidak tahu atau jelas tentang kerja yang perlu dilakukan. Interaksi yang wujud antara bos dan para pekerja mampu mendorong kepada peningkatan produktiviti.

Memberikan motivasi juga merupakan salah satu cara untuk menyingkirkan sifat malas. Sebab itulah pengkaji-pengkaji dari Australia pernah menyifatkan malas yang ekstrem sebagai motivational deficiency disorder.

Motivasi boleh datang daripada dalam diri individu itu sendiri dan boleh diperoleh daripada dorongan motivasi orang lain. Motivasi bagi diri sendiri boleh diperoleh dengan menetapkan matlamat yang khusus.

Selain daripada itu, bagi keadaan tertentu dan tujuan yang baik, untuk menambah minat seseorang melakukan perkara itu boleh juga menerusi paksaan.

Adakalanya penyakit malas perlu diubati dengan paksaan. Bukankah dalam hidup kita ada perkara yang kita pada awalnya tidak berminat tetapi berubah minat apabila didorong atau dipaksa untuk melakukannya?

Seperti juga yang diajarkan dalam agama tentang hal solat. Islam mendidik umatnya agar menyuruh anak sembahyang pada umur 7 tahun. Jika pada umur 10 tahun, mereka tidak sembahyang, mereka perlu dipukul. Apabila mereka sudah biasa melakukannya, ia boleh mendatangkan minat dan mereka membesar menjadi seorang yang tidak malas untuk menunaikan solat.Lagi info tentang MALAS di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing

Jaundice - The Yellow Symptom


by Dr Tan Huck Joo

Jaundice in newborns is usually harmless and lasts only for a short time, but when you see an adult with yellow skin, it implies a serious health problem that requires urgent medical attention.

Jaundice is a sign of many diseases. There is a yellow discolouration of the skin and sclera (the whites of the eyes) due to excess bilirubin circulating in the body. This is normally accompanied by very dark urine, pale stools (if patients have bile duct obstruction), and other symptoms, such as itchy skin and occasional nausea and loss of appetite.
Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


Excess Bilirubin

Why is there excess bilirubin? Bilirubin is actually a natural 'waste product' arising from the normal breakdown of old red blood cells (RBC) in your body. Under normal circumstances, bilirubin undergoes certain processes in the liver before it is excreted. Bilirubin metabolites are formed in the gut and passed out in the urine and faeces. Bilirubin is also the pigment that gives your urine and faeces colour.

Many reasons can contribute to excess bilirubin in the blood. It is mostly due to problems in the liver or obstruction in the bile ducts, both of which can lead to jaundice. In rare cases, excessive bilirubin is due to haemolytic anaemia, a disorder where an abnormally large number of red blood cells are broken down.


Common Causes and Symptoms

In general, jaundice can be categorised into 2 types: obstructive jaundice and hepatocellular jaundice.

Obstructive Jaundice

Obstructive jaundice, or cholestatic jaundice, is caused by blockage in the bile ducts due to gallstones, pancreatic cancer, or bile duct cancer (cholangiocarcinoma).

Individuals with obstructive jaundice typically have dark-coloured urine and pale stools because of the reduced flow of bile and bilirubin into the intestines. Pain and fever can be felt if gallstones are present. Because the pain is located at the upper part of the abdomen, patients often misconstrue it as gastric pain.

However, patients with obstructive jaundice due to gallstones usually have upper abdominal pain which radiates to the back. On the other hand, bile duct cancer is usually painless, but can cause weight loss over time.


Obstructive jaundice caused by pancreatic cancer usually presents with pain and weight loss. It is important to pick up pancreatic cancer early and physicians should think about pancreatic cancer, especially when patients present with 'gastric pain'.

Hepatocellular Jaundice

Hepatocellular jaundice is caused by an injury or inflammation of the liver cells. This could be due to:

* Medications (drug-induced jaundice) – Certain prescribed medications or traditional herbal supplements may interfere with liver function. This prevents bilirubin from being efficiently removed from the blood or excreted into the bile, thus leading to jaundice.

* Viral hepatitis – Hepatitis is a condition where the liver becomes inflamed and its ability to process and secrete bilirubin is largely discounted. Common forms of viral hepatitis include viral hepatitis A, B, and C. Viral hepatitis A is normally contracted through shell fish whereas viral hepatitis B and C are through blood products and body fluids. Alcohol hepatitis is another important cause of hepatocellular jaundice.


* Chronic liver diseases – In chronic liver diseases (e.g. chronic hepatitis B, alcoholic liver disease), scar tissue can form in the liver. Scar tissue cannot do what healthy liver tissue does. As more scar tissue replaces the normal functioning liver tissue, the liver function deteriorates (e.g. unable to clean blood, digest food, and store energy).

Ultimately, there will be jaundice. By the time jaundice is noticeable, the condition may have already become serious, and patients may experience liver failure and complications of liver cirrhosis (hardening of liver).

Finding Out What’s Wrong

It is important for the doctor to determine the underlying health conditions leading to the jaundice so that appropriate treatment can be given to the patient. The jaundice usually resolves once the underlying cause is treated.

History and physical examination can suggest possible reasons for the jaundice. For instance, jaundice is most likely caused by alcoholic liver disease if the patient is a heavy drinker, or may be drug-induced if patient is taking new medications recently.


Presence of abdominal pain and fever may suggest blockage of the bile duct, usually by gallstones. If there is weight loss, it could be cancer related.

Liver function tests for measuring bilirubin and liver enzymes are helpful to determine if the jaundice is due to abnormal RBC destruction, inflammation of the liver, or obstruction or disease in the bile duct. A liver function test can help suggest what is the probable cause of jaundice. Blood tests can be done to test for hepatitis A, B, and C.

An ultrasound scan of the abdomen may help to detect obstructions in bile ducts, e.g. gallstones or pancreatic cancer.

Computerised tomography (CT) scans and MRI scans are especially useful to identify tumours in the pancreas and liver. It is also useful to detect bile duct tumour.

Endoscopic ultrasound is particularly useful to examine the pancreas for tumours or small gallstones in the gallbladder and bile ducts that cannot be detected by other methods. It is also useful to take some tissues using fine needle aspiration.


Treatment

Before a doctor treats a jaundiced patient, he has to find out the cause first, so that treatment may be directed at the specific cause. For example, hepatitis B is treated with anti-viral drugs, while a procedure called Endoscopic Retrograde Cholangiopancreatography (ERCP) is performed to remove a gallstone in the bile duct or to insert a stent in the bile duct to unblock the blockage in the bile duct due to tumour.

If the jaundice is associated with alcoholic hepatitis, the patient has to stop alcohol intake.

The main treatment for bile duct cancer is surgery to remove the tumour, but operation is not always possible. When that’s the case, a small tube (stent) will be put into the bile duct to allow the bile to flow again and relieve the jaundice.


Prevention

Jaundice can be prevented if your liver is healthy and functioning efficiently. While causes such as pancreatic cancer and bile duct cancer cannot be prevented, there are things you can do to protect your liver.

* Avoid excessive intake of alcohol.

* If you have not had hepatitis A or B, get vaccinated.

* There is no vaccine available for hepatitis C, but you can reduce your risk by practising safe sex and avoiding injecting drugs or sharing intravenous drug needles. All the needles in hospitals nowadays are single-use.

* Make sure shellfish are cooked properly before eating to prevent hepatitis A.

* For people with gallstones, eating a low-fat diet helps to reduce the attack of pain. If the gallstones give you symptoms, remove it.

As with most diseases, timely and appropriate treatment saves lives, so seek medical help as soon as you notice any signs of jaundice, or experience intense abdominal pain and fever.More info on JAUNDICE here.


Jom bincang artikel di atas...testing

Sindrom Carpal Tunnel di Pergelangan Tangan


oleh Dr. Mohd. Mahamud Musman

Sindrom carpal tunnel terjadi apabila saraf median pada pergelangan tangan tersepit.Ini disebabkan oleh terowong yang berada di bahagian tapak tangan sendi pergelangan tangan menjadi semakin sempit.

Terowong ini memberi laluan dan perlindungan kepada saraf median ke bahagian tangan dan sembilan tendon lain yang menggerakkan bahagian tangan. Tekanan pada saraf median ini akan menyebabkannya tidak berfungsi dengan normal serta menimbulkan rasa sakit dan kebas, seterusnya melemahkan bahagian tangan.
Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


Simptom

Simptom Sindrom carpal tunnel bermula secara perlahan-lahan dengan rasa sakit pada bahagian pergelangan tangan yang boleh melarat ke bahagian tangan dan lengan.

Antara simptom yang biasanya terjadi adalah :

1. Kebas

Berlaku pada bahagian tangan dan jari-jari tangan terutamanya ibu jari, jari telunjuk, jari hantu dan jari manis tetapi tidak pula berlaku pada jari kecil. Rasa kebas ini akan menjadi lebih kuat terutamanya semasa memandu, semasa memegang objek seperti telefon atau surat khabar atau semasa bangun dari tidur. Kebanyakan pesakit akan menggoyangkan tangan mereka untuk mengurangkan simptom tersebut.


2. Kesakitan

Terjadi pada sendi pergelangan tangan sehingga ke lengan atas, bahu atau ke tapak tangan dan jari, terutamanya selepas menggunakan tangan secara berterusan atau menggunakan tangan dengan kuat.

3. Lemah

Rasa lemah pada bahagian tangan dan boleh menyebabkan objek yang dipegang akan jatuh.

Golongan Berisiko

Mereka yang berisiko menghidap sindrom ini adalah golongan mengalami tekanan pada tangan atau penggunaan tangan yang berlebihan dalam pekerjaan, terutamanya melibatkan penggunaan tangan atau pergelangan tangan secara berlebihan, berulang-ulang dan dengan kuat.

Contoh pekerjaan yang melibatkan pergerakan seperti di atas adalah seperti bekerja di kilang pemasangan yang menggunakan jentera berat.


Walaupun penggunaan komputer yang berlebihan turut dikaitkan dengan Sindrom carpal tunnel namun belum ada bukti saintifik yang boleh mengaitkannya setakat ini.

Punca

Sindrom ini berpunca daripada tekanan pada saraf median di bahagian pergelangan tangan. Punca tekanan pada saraf median ini tidak dapat dipastikan dengan tepat, tetapi ia mungkin disebabkan oleh beberapa faktor seperti :

1. Penyakit lain yang melibatkan gangguan hormon seperti diabetes, gangguan tiroid dan menopaus atau keadaan yang menyebabkan takungan cecair badan seperti wanita hamil dan amyloid.

2. Penggunaan tangan yang berulang-ulang secara berpanjangan atau kecederaan pada bahagian pergelangan tangan.


Faktor-faktor lain yang meningkatkan risiko menghidap sindrom ini adalah :

* Jantina - wanita mengalami 3 kali lebih risiko berbanding dengan lelaki. Kebanyakannya berlaku selepas menopaus

* Keturunan - ini berkaitan sekiranya ada di kalangan saudara-mara yang mengalami keadaan fizikal yang sama, seperti bentuk pergelangan yang sama

* Keadaan kesihatan tertentu - perubahan hormon seperti pada pesakit yang mengalami gangguan tiroid, obesiti, diabetes, wanita yang hamil dan mereka yang menggunakan pil perancang keluarga. Sindrom carpal tunnel yang berlaku semasa hamil biasanya akan hilang selepas melahirkan anak

* Mereka yang merokok juga akan mengalami simptom sindrom carpal tunnel yang lebih teruk berbanding mereka yang tidak merokok


Diagnosis

Sekiranya ada simptom dan tanda sindrom carpal tunnel, doktor akan mencadangkan untuk melakukan beberapa ujian seperti :

# Elektromygram (EMG) - untuk menentukan bahawa kerosakan otot pada bahagian tangan sudah berlaku atau tidak

# Nerve conduction study - untuk melihat sama ada impuls elektrik saraf menjadi perlahan atau tidak

Saraf median yang menyebabkan terjadinya simptom sindrom carpal tunnel tidak memberikan perubahan deria rasa pada jari kecil tangan.

Tanda lain seseorang menghidap sindrom ini adalah masa berlakunya simptom tersebut.

Masa simptom sindrom carpal tunnel timbul adalah semasa memegang objek seperti telefon, surat khabar, memegang stereng ketika memandu atau ketika bangun dari tidur pada waktu pagi.


Doktor juga akan memeriksa deria rasa pada jari dan kekuatan otot-otot pada tangan.

Dengan menekan tangan secara membongkokkan pergelangan tangan (phalen's sign) atau mengetuk pada bahagian pergelangan tangan (tinel's sign) turut akan menyebabkan simptom sindrom carpal tunnel semakin jelas dan teruk.

Pesakit yang mendapatkan rawatan perlu memastikan dan memaklumkan doktor tempat di mana simptom dan tanda-tanda sindrom carpal tunnel berlaku sekitar bahagian tangan.

Rawatan

Pesakit yang mengalami simptom yang tidak teruk boleh mengurangkan rasa sakit dan kebas dengan mengambil lebih banyak masa untuk merehatkan tangan atau membuat 'cold packs' (ais) untuk mengurangkan bengkak pada tangan.


Terdapat juga kaedah rawatan lain yang melibatkan pembedahan atau tanpa bedah (non-surgical). Kaedah tanpa pembedahan melibatkan :

* wrist splinting : Splinting (anduh) yang mengurangkan pergerakan pada pergelangan tangan akan mengurangkan simptom terutamanya pada waktu malam.

* non-steroidal anti-inlammatory drug (NSAIDs): Menggunakan ubat mengurangkan bengkak untuk mengurangkan rasa sakit terutamanya mereka yang mengalami kesakitan disebabkan oleh keadaan yang berkaitan dengan pembengkakan bahagian tangan.

* steroid : Suntikan ubat jenis steroid ke dalam bahagian carpal tunnel boleh mengurangkan kesakitan. Pengambilan steroid secara oral pula mungkin tidak dapat mengurangkan simptom.


Pembedahan

Kaedah pembedahan pula mungkin terpaksa dilakukan dalam keadaan di mana simptom tidak dapat dirawat menggunakan cara lain atau simptom terus berlarutan dan bertambah teruk.

Pembedahan boleh dilakukan dengan cara endoskop atau dengan membuat pembedahan kecil di bahagian pergelangan tangan.

Doktor akan membuat hirisan pada ligamen carpal yang memberi tekanan pada saraf median.

Pembedahan boleh memberi perubahan yang ketara pada simptom sindrom carpal tunnel tetapi kadangkala kesan seperti kebas, lemah tangan dan kesakitan mungkin akan berlarutan untuk satu tempoh masa tertentu.


Kira-kira 70% pesakit yang menjalani pembedahan akan menyatakan bahawa simptom hilang sepenuhnya.

Namun, pesakit yang merokok dan mereka yang sering minum alkohol mungkin akan terus mengalami kesan simptom sindrom carpal tunnel.

Pesakit yang mengalami sindrom carpal tunnel akibat daripada penyakit rheumatoid arthritis pula dinasihat mendapatkan rawatan untuk penyakit berkenaan terlebih dahulu.Lagi info tentang SINDROM CARPAL TUNNEL di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing

Rawatan Wajah Untuk Lelaki Berusia


oleh Dr. Rushmini Maris Ismail

Lelaki moden amat mementingkan penampilan diri. Bukan sahaja pakaian, wajah juga menjadi tumpuan. Lelaki kini tidak lagi malu mengunjungi pusat-pusat kecantikan. Bukan sesuatu yang memeranjatkan jika lelaki juga berminat menjalani rawatan kecantikan terutamanya pada wajah.

Umum mengetahui apabila usia mula meningkat maka peluang untuk diserang penyakit seperti darah tinggi, kencing manis, jantung dan kanser semakin besar. Oleh kerana fenomena itu sangat serius dan mengancam nyawa, maka kita seharusnya menyekat kehadirannya sebelum ia berlaku. Bak kata pepatah, mencegah adalah lebih baik daripada mengubati.

Masalah Penampilan

Dalam bidang perubatan anti-penuaan, setiap masalah mesti dikesan dan dihindari sebelum ia terjadi. Dengan kata lain doktor mengesan dan merawat sebelum terjadinya penyakit. Konsep ini sebenarnya ibarat menyediakan payung sebelum hujan.

Jika lelaki berusia 40-an mengadu letih dan kurang tenaga, maka doktor perlu memeriksa paras hormon di dalam darahnya. Doktor juga akan mengesyorkan terapi ozon dan anti-oksida di samping penambahan hormon. Ia dilakukan bagi mengaktifkan kelenjar hormon di dalam badan.

Masalah penampilan yang sering dialami lelaki adalah :

# pigmentasi pada kulit

# garis dan kedutan


# wajah jatuh menggeleber dan tampak tua

# rambut beruban

# rambut botak

# pori-pori wajah kasar kerana kerap bercukur

# kurang stamina dan kurang keinginan seks

# kulit kusam dan tidak sekata

# kulit gelap kerana pendedahan melampau pada matahari

# obesiti

Perbezaan Kulit Lelaki

Lelaki dan wanita mempunyai kulit yang berbeza. Ini kerana kulit manusia dipengaruhi oleh hormon. Hormon testeron mempengaruhi kulit lelaki manakala hormon estrogen mempengaruhi kulit wanita.

Kulit lelaki mempunyai elastin dan kolagen yang lebih banyak berbanding wanita. Ini menyebabkan kulit mereka 20% lebih tebal dan anjal serta tahan kepada kerosakan matahari. Sebab itu apabila berbanding usia, wanita lebih menunjukkan garis-garis halus berbanding dengan lelaki seusia. Namun begitu, semakin berusia, kulit lelaki menjadi semakin nipis, manakala ketebalan kulit wanita tidak berubah.


Lelaki juga mempunyai pori-pori kulit yang lebih besar, kelenjar sebum yang lebih aktif dan mempunyai saluran darah lebih banyak. Oleh itu kulit lelaki kelihatan lebih kasar, lebih berpeluh dan berminyak.

Lelaki yang mempunyai banyak bulu muka dan suka bercukur akan hilang satu lapisan hydrolytic film di permukaan kulit. Ini menyebabkan kulit menjadi lebih sensitif.

Rawatan Wajah

Apabila usia menganjak ke 40-an lelaki juga tidak dapat lari daripada masalah penuaan. Wajah yang dimamah usia akan menyebabkan mereka tercari-cari rawatan yang sesuai.

1) Modified Serdev

Oleh kerana lelaki mempunyai wajah yang lebar, teknik Modified Serdev untuk mereka. Melalui teknik ini, benang yang diperbuat daripada protein digunakan bagi mengangkat muka dan mengikatnya semula pada satu struktur kepala yang dinamakan temporalis fascia. Melalui cara ini wajah yang jatuh akan diangkat semula dan hasilnya wajah tampak lebih muda dan menarik.


Teknik Modified Serdev digunakan kerana wajah lelaki agak lebar. Kawasan yang sering kendur adalah bahagian bawah dagu. Ini membuatkan leher tampak kendur dan menggeleber. Berbanding wanita pula kawasan yang mudah jatuh adalah pada pipi. Rawatan ini mengambil masa selama sejam dan hasilnya dapat dilihat sebaik saja selesai rawatan.

Wajah kita terdiri daripada struktur tulang dan otot-otot muka. Apabila usia meningkat, kulit kita turut mengalami perubahan dalam kandungan kolagen di dalamnya. Jalinan kolagen yang sedikit dan tidak kukuh membuatkan kulit menurun, tidak lagi anjal dan tidak tegang. Otot-otot juga mula mengalami kesan penuaan. Ia mula melendut menimbulkan garisan kecil yang menghala ke bawah.

Dengan menggunakan benang khas yang dimasukkan ke bawah kulit kepala, kulit muka akan diangkat semula tanpa memerlukan pembedahan yang menyakitkan. Keistimewaan teknik ini adalah ia menggunakan benang yang diperbuat daripada protein, tidak memerlukan pembedahan, tidak sakit dan hasilnya tahan lama.

Dalam masa beberapa bulan benang itu akan hancur di dalam tubuh kita namun hasilnya tetap cantik selama 10 tahun kerana berlakunya fibrosis pada bahagian muka yang diangkat. Fibrosis adalah proses semulajadi di mana bahagian muka yang diangkat melekat pada pada tempat yang betul dengan kekal.


2) Filler

Penggunaan Hyaluronic Filler turut penting dewasa ini. Filler menggantikan struktur lemak muka yang hilang dimamah usia. Ia mengisi ruang kosong yang menyebabkan muka tampak cengkung dan berlekuk seperti yang terdapat di pipi dan juga bawah kelopak mata.

Garis halus yang muncul pada dahi di antara kening dan tepi bibir juga dapat diatasi dengan filler. Terdapat pelbagai jenis filler di pasaran dan adalah dicadangkan filler jenis berasaskan kalsium digunakan kerana ia tahan lama dan tampak begitu natural sekali.

Sebenarnya dalam kulit turut terdapat asid hyaluronik yang dikeluarkan secara semula jadi oleh tubuh kita. Ia bersifat sebagai bahan yang mengisi ruang di dalam kulit membolehkan kulit tampak anjal. Apabila usia meningkat, penghasilannya juga kurang dan wajah tampak berlekuk. Adalah lebih baik bagi kita melakukan penambahan.

Terdapat pelbagai jenis asid hyaluronik di pasaran dan kesemuanya mempunyai keistimewaan tersendiri. Pemilihan haruslah mengikut kesesuaian dan usia juga. Bagi lelaki berusia 40-an, dicadangkan mencadangkan penggunaan jenis berasaskan kalsium yang tahan lama.


3) Laser

Bagi kaum lelaki, penggunaan laser turut memainkan peranan yang penting. Laser mampu meningkatkan paras kolagen secara semula jadi dan mengaktifkan semula sel-sel kulit, contohnya laser pixel. Laser sebegini bertindak pada permukaan kulit sahaja. Ia spesifik dan membolehkan pigmentasi turut dirawat dengan baik. Dengan kata lain ia membaiki struktur kulit dan menghasilkan kulit lebih gebu dan cerah. Pori-pori terbuka boleh diatasi dengan lebih berkesan.Lagi info tentang RAWATAN WAJAH di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing

Urinary Tract Infections (UTI)


by Dr Milton Lum

The urinary system comprises the kidneys, which are bean-shaped structures in the lower back, and the ureters, which are tubular structures that connect the kidneys with the bladder, a bag-like structure in the lower abdomen that stores urine prior to its excretion from the body through the tubular urethra.

One of the main functions of the urinary tract is to get rid of waste products produced by the body. The urine produced in the kidneys is normally sterile.
Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


Urinary Tract Infections (UTI)

Urinary tract infections (UTI) involve the presence of microbial organisms in the urinary tract. They are one of the commonest infections affecting humans. UTI is very common in females, the overall incidence being about 50 times more than in males. UTI is uncommon in males below 60 years of age. However, the situation in older males and females is different in that the incidence is about the same.

There is a range of UTI. It may be an infection involving the bladder (cystitis) or it may involve the kidneys (pyelonephritis).

Microbial Colonisation

UTIs occur as a result of 3 processes, i.e. microbial colonisation of the lower urinary tract with ascending spread, blood-borne spread and peri-urogenital spread. The factors that impact upon these processes include the virulence of the organisms and the defences of the affected person.


Intestinal bacteria possess characteristics that enable them to adhere to, multiply in, and colonise the urinary tract, leading to UTIs. Most UTIs are due to bacterial ascent of the urinary tract.

The body protects itself from microbial colonisation by mechanisms that include the unidirectional flow of urine, antimicrobial properties of the urine, and surface antibodies that reduce microbial adherence and invasion. When these mechanisms are impaired, the likelihood of UTI is increased.

Bacterial Infection

Pyelonephritis is usually the result of bacterial migration from the bladder to the kidney. If the infection is uncomplicated, the area involved is the junction between the ureters and the kidney and the adjoining area (pyelocalyceal-medullary region).

If the infection becomes complicated, it would involve all regions of the kidney and may, in some instances, involve the blood stream (septicaemia) with bacterial spread to other parts of the body.


UTIs are categorised into either community or hospital acquired. The former are usually due to the bacterium, Escherichia coli (E. coli), which is found in the patient's bowels. Although E. coli is a common cause of the latter, other causative organisms include pseudomonas and staphlococci. It is common to have multiple organisms in hospital acquired infections with antibiotic resistance a common problem.

Symptoms

The symptoms of UTI differ depending on whether the lower urinary tract, i.e. bladder and urethra, or upper tract, i.e. kidney, is affected.

The symptoms that are suggestive of UTI include pain or a burning sensation when passing urine, urges to pass urine, lower abdominal discomfort or pain, urine that smells or appears cloudy or red, fever, and less often, back pain or nausea. Sometimes the symptoms are less specific and they include tiredness and confusion. It is advisable for anyone with these symptoms to seek medical attention.


Many people who have UTI do not have symptoms at all. That is why the urine is routinely examined in people who are at increased risk of UTI, e.g. pregnant women, diabetics, those using a urinary catheter, and those who have a congenital abnormality of the urinary tract.

Cystitis

Cystitis is an infection of the bladder, which causes burning sensation during urination and a frequent need to pass urine, including waking up at night to pass urine. However, many affected persons do not have symptoms, especially females and some senior citizens.

It has been estimated that about 20% to 40% of women will suffer from cystitis during their lifetime. The commonest organisms that cause cystitis are intestinal bacteria. They enter the urethra and ascend into the bladder.

One of the main reasons why females are more susceptible to cystitis is the fact that their urethras are short, thereby predisposing them to infection from intestinal microbes, which are found in the anus and rectum that are nearby.


The likelihood of cystitis is increased when there is incomplete emptying of the bladder, which leads to stagnation of urine. There are several causes for this, including immobility, poor bladder control, and medicines like antidepressants.

Several conditions increase the likelihood of cystitis including :

* Toilet hygiene is an important factor. As the anus is near the urethral opening, the likelihood of exposure to intestinal microbes is increased, particularly when females clean and dry themselves from back to front after doing their 'business'. By cleaning and drying themselves from front to back, females will decrease their exposure to intestinal microbes.

* Pregnancy increases the likelihood of cystitis. Many pregnant women with cystitis do not have symptoms, which is one of the reasons why the urine of pregnant women is checked at every antenatal consultation. Untreated or inadequately treated cystitis in pregnant women increases their risk of pyelonephritis and pre-term labour.

* 'Honeymoon cystitis' is associated with frequent sexual intercourse. The thrusting in vaginal intercourse traumatises the urethra, thereby increasing the likelihood of cystitis.


* Post-menopausal women are more prone to cystitis as the lack of female hormones causes a general atrophy of the urogenital tracts.

* Sexually transmitted infections (STI) like chlamydia and gonorrhoea may give rise to symptoms that are similar to cystitis. There may be other symptoms in affected females, which may include vaginal discharge, vulval irritation and bleeding after sexual intercourse.

* An enlarged prostate in older males prevent complete emptying of the bladder, leading to stagnation of the urine. Infections of the prostate (prostatitis) can also lead to symptoms similar to cystitis. The urethra passes through the prostate, which is a walnut shaped gland just below the bladder.

* Narrowing of the urethra (stricture), which can arise as a consequence of infection and repeated instrumentation, prevent complete emptying of the bladder, leading to stagnation of urine.

* Congenital abnormalities of the urinary tract prevent complete emptying of the bladder, leading to stagnation of urine. This cause has to be excluded in boys and young men who have repeated episodes of UTI.

* Bladder tumours, both cancerous and non-cancerous, also increase the likelihood of incomplete emptying of the bladder.

* Catheters inserted, for various medical and surgical conditions, to drain urine from the bladder increase the likelihood of UTI, which are usually without symptoms. Changing of the catheter may traumatise the bladder and urethra and lead to not only cystitis but also infections spreading to the kidneys and the bloodstream.


Pyelonephritis

Pyelonephritis is an infection of the kidney(s). The symptoms include frequent passing of urine, pain when passing urine, feeling the urge to pass urine, aches in the back, groin, and side of the body, fever, blood and/or pus in the urine, nausea, and vomiting.

There are several conditions that increase the likelihood of pyelonephritis.

They include cystitis, stones in the urinary tract, prostatic enlargement, abnormalities in the urinary tract that impair urine flow, neurological conditions like spina bifida and multiple sclerosis, use of urinary catheters, use of instruments to examine the bladder and/or ureters i.e. cystoscope and ureteroscope, and surgical procedures on the urinary tract.

Sometimes pyelonephritis can result from blood borne spread of micro-organisms.

Complications

Most UTIs are uncomplicated, particularly when they are adequately treated. However, complications can arise, especially when the UTI is severe or recurrent. Severe infections can lead to bacterial spread into the blood stream (septicaemia) with spread of infection to other parts of the body.

The kidneys may stop functioning, a condition called renal failure. This may be acute, which is temporary, or chronic, which is permanent.More info on URINARY TRACT INFECTIONS here.


Jom bincang artikel di atas...testing

Urat Keting Putus


oleh Hafizah Iszahanid

Kaki bukan hanya pelengkap tubuh tetapi turut menjadi asas pergerakan baik berlari, berjalan mahu pun ketika duduk. Malangnya, kita lebih menitikberatkan aspek fizikal kaki yang sekali gus menenggelamkan peri pentingnya peranan kekuatan dalaman kaki iaitu tulang dan uratnya.

Jika sakit pun atau berasa lenguh, kita sering beranggapan memadailah masalah itu diatasi dengan sekadar menyapu minyak panas dan berurut. Adakah tepat persepsi sedemikian? Bagaimana jika masalah itu jauh lebih serius seperti urat keting itu putus?


Putus urat keting (achilles tendon) dianggap biasa dalam kalangan atlit. Bagaimanapun, urat atau tendon yang menjadi penghubung tulang tumit dan otot keting ini juga boleh terputus akibat faktor penuaan, komplikasi diabetes serta masalah arthritis.


Tendon Paling Kuat

Hakikatnya, urat keting adalah tendon yang paling kuat dan tebal dalam sistem tubuh manusia. Ia berukuran 15 sentimeter panjang dan bermula dekat dengan bahagian tengah keting hingga ke bawah tumit.

Tetapi, ia juga antara tendon paling kerap terkoyak atau putus berikutan fungsi utamanya menyelaraskan pergerakan sama ada berjalan atau berlari. Anda juga memerlukan bantuan urat keting apabila terpaksa menjengketkan kaki.

Justeru, jika berlaku gerakan mengejut misalnya melompat tiba-tiba, urat keting boleh terputus atau terkoyak. Urat keting yang terkoyak separuh masih berupaya menghubungkan otot keting tetapi jika terkoyak sepenuhnya, ia tidak lagi berfungsi menghubungkan antara otot keting dan tulang buku lali.Dapatkan produk kesihatan TERBAIK di Kedai SihatSelalu <-- Klik!


Boleh Menimpa Sesiapa Sahaja

Meskipun ia lebih banyak dialami atlit, tetapi masalah putus urat keting juga boleh menimpa sesiapa saja.

Masalah radang urat keting yang berpanjangan juga boleh menyebabkannya putus. Masalah sedemikian kerap dialami mereka yang berusia.

Urat keting juga boleh menjadi lemah dan menipis kerana faktor usia. Keadaan ini menyebabkan ia cenderung untuk mudah cedera atau putus.

Simptom Urat Keting Putus

Namun, putusnya urat keting tidak bermakna anda tidak boleh berjalan. Mereka yang putus urat keting masih boleh berjalan, justeru kebanyakan orang yang mengalaminya tidak terlalu prihatin untuk mendapatkan rawatan. Melainkan jika seseorang itu terbabit dalam sukan secara profesional.

Urat keting yang putus akan menghasilkan bunyi meletup (seperti 'pop') dan menyebabkan bengkak, kejang diikuti dengan lebam dan lemah. Tekanan dirasakan atau dilihat dengan jelas di kawasan tendon kira-kira dua inci di atas tulang tumit. Apabila urat keting sudah lama putus, ia akan menyebabkan kesan lekuk pada keting.


Rawatan

Apakah rawatan bagi mengatasi masalah ini? Pembedahan adalah rawatan paling popular bagi menangani masalah putus urat keting. Bergantung pada tisu yang terkoyak atau putus, pembedahan ini mungkin akan memerlukan urat keting dijahit kembali ke tapak asalnya.

Jenis pembedahan bergantung kepada saiz jurang urat yang putus. Jika minimum, hujung tendon itu boleh ditemukan semula. Secara umumnya, proses penyembuhan tisu akan berlaku selepas rawatan. Namun, proses itu tidak akan terjadi dalam tempoh yang singkat jika kawasan yang cedera tidak mendapat bekalan darah yang cukup.

Kaedah terbaru dalam rawatan putus urat keting adalah suntikan plasma daripada pesakit sendiri. Teknik dikenali sebagai Autologous Plasma Injection (ACP) untuk masalah radang kronik pada tendon seperti urat keting selain masalah radang pada urat di siku (tennis elbow).


Seperti diketahui, darah kita mengandung 'growth factor' atau bahan yang menjana pertumbuhan sel lain bagi membantu pertumbuhan, keseimbangan dan ketahanan tulang, otot, tendon dan ligamen. Apabila bahan itu disuntik ke dalam tendon yang bermasalah, ia membantu tisu untuk cepat pulih.

Justeru, prosedur pembedahan yang dibantu dengan ACP selepas itu dapat menolong pesakit sembuh cepat.

ACP diformulasi daripada darah pesakit sendiri. Darah sebanyak 10 mililiter diambil, disteril dan diasingkan antara sel putih, sel merah dan plasma. Hanya sel darah dikenali sebagai platelet yang mengandungi 'growth factor' paling penting diambil.

Ia kemudian disuntik kepada kawasan yang cedera. Dari segi prinsipnya, ia berupaya meningkatkan penghasilan sel stem yang membantu proses penyembuhan tisu.Lagi info tentang URAT KETING di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi Info Semasa di FB SihatSelalu