Video/Gambar Potong Kaki Kerana Kencing Manis


(Video ada pada bahagian bawah)

Pada setiap 30 saat, seseorang akan kehilangan kakinya disebabkan kencing manis, atau diabetis. Ini disebabkan kencing manis dan kecederaan adalah kombinasi yang amat membahayakan.

Jika anda mengidap kencing manis, tiada istilah 'kecederaan kecil' pada kaki. Luka paling kecil seperti calar pun, jika tidak dirawat, boleh menyebabkan kepada pemotongan kaki.Pesakit kencing manis mempunyai risiko yang tinggi daripada kecederaan pada kaki disebabkan oleh komplikasi kencing manis itu sendiri. Pesakit kencing manis mempunyai kadar pengaliran darah yang agak perlahan, menyebabkan kadar penyembuhan adalah lebih lambat berbanding mereka yang sihat.

Selain itu, faktor yang turut menyumbang ialah kerosakan saraf atau neuropati (neuropathy) yang dialami oleh pesakit kencing manis. Sebarang kecederaan tidak dapat dirasai, sehinggalah kecederaan itu sudah menjadi agak teruk.Oleh kerana itu, bagi pesakit kencing manis, penjagaan kaki adalah amat penting. Jika terdapat sebarang kecederaan pada kaki, walau sekecil mana pun, sila pastikan luka itu dicuci dengan segera. Perhatikan perkembangan luka tersebut. Jika tiada perubahan positif dalam 24 jam, sila berjumpa doktor dengan kadar segera.

Pada anak-anak, janganlah bertangguh membawa ibubapa anda berjumpa doktor. Jika mereka nanti kehilangan kaki, mereka mungkin akan 'hilang semangat' untuk terus hidup dan merasakan mereka hanya menyusahkan anak-anak.


Jangan pandang ringan nasihat di atas. Atau anda sanggup kehilangan kaki anda? Anda mungkin sanggup kehilangan satu tangan, tapi anda pasti tidak sanggup kehilangan satu kaki!

Ikuti video penuh prosedur pemotongan kaki di bawah.

Dapatkan Kacip Emas
penawar diabetes mujarab di

Kedai Online SihatSelalu!!

Lagi info tentang KENCING MANIS di sini.


Jom bincang artikel di atas...testing
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi Info Semasa di FB SihatSelalu