This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Kulit Lembap Nampak Lebih Muda


oleh Meran Abu Bakar

Kulit merupakan penghadang yang melindungi tubuh daripada radiasi serta trauma mekanikal dan kimia. Kulit juga berfungsi mengawal suhu badan, sebagai deria, melindungi daripada jangkitan kuman serta sebagai cara berkomunikasi sosioseksual.

Adalah penting untuk kita mempastikan kulit sentiasa lembap bagi mendapatkannya sihat dan nampak muda.

Pelembab Kulit

Untuk itu, gunakan pelembap kulit yang sesuai dan cepat meresap ke dalam kulit. Jangan gunakan pelembap yang sebarangan kerana terdapat pelembap kulit yang hanya akan menyebabkan kulit menjadi rosak dan bertambah kering.


Kulit orang dewasa mengandungi 60 peratus kelembapan sementara bayi sebanyak 80 peratus.

Jadi, semakin berusia seseorang itu kulitnya juga menjadi semakin kering. Oleh itu sentiasa gunakan pelembap kulit yang sesuai setiap hari bagi mengekalkan kelembapan.

Amalan Lain

Bersenam juga membantu mendapatkan kulit yang cantik kerana apabila seseorang itu bersenam akan meningkatkan pengaliran darah ke kulit dan mengurangkan tekanan.

Selain itu, tidur yang mencukupi juga penting kerana proses tidur membantu sel untuk bertenaga semula dan memberi kesan kepada kulit.


Pemakaian topi, payung atau penutup kepala dan baju berlengan panjang apabila keluar rumah juga sedikit sebanyak membantu mengekalkan kelembapan lebih lama. Kulit yang terdedah pada sinar matahari secara terus bukan saja nampak kering bahkan mudah berkedut dan kusam.

Ramai yang tidak mengetahui bahawa merokok juga membuatkan kulit cepat menjadi kering dan nampak tua kerana perjalanan darah ke kulit tersekat.

Amalkan banyak makan sayur-sayuran dan buah-buahan kerana kedua-duanya mengandungi air, vitamin dan mineral.


Jom bincang artikel di atas...testing

Faktor Lelaki Tidak Subur


Terdapat banyak faktor yang menjejaskan kesuburan lelaki. Antara punca utama adalah disebabkan testis yang tidak normal. Punca yang lain adalah seperti duktus yang tersumbat, masalah kelenjar aksesori yang menghasilkan cairan seminal, gangguan hormon, teknik hubungan seks yang kurang berkesan dan faktor psikologi.

Testis Tidak Normal

Masalah testis tidak normal berlaku apabila testis tidak turun ke skrotum (walaupun telah menjalani pembedahan) dan jangkitan beguk merupakan punca utama infertiliti.

Punca lain yang dikenal pasti adalah seperti proses inflamasi yang berlaku daripada jangkitan atau kecederaan pada testis. Pengembangan vena varikosel (varicose) dalam skrotum boleh mengurangkan bilangan dan motiliti sperma.


Sesetengah bahan kimia dan ubat-ubatan boleh mengakibatkan kegagalan fungsi testis. Keadaan ini biasanya terjadi selepas penggunaan ubat yang dipanggil sitotoksik (cytotoxics) untuk rawatan kanser, terutamanya kanser darah atau kanser kelenjar testis.

Terapi kesan radiasi atau X-ray ke atas testis juga boleh menyebabkan infertiliti dengan merosakkan tubul seminiferous.

Saluran Duktus Tersumbat

Sperma tidak boleh dihasilkan apabila saluran duktus yang tersumbat. Hal ini terjadi akibat jangkitan gonorea, atau sesetengah lelaki memang dilahirkan dengan saluran duktus yang sempit.


Masalah Kalenjar

Kelenjar-kelenjar seperti seminal vesikel, prostat dan bulbouretra dipanggil kelenjar seks aksesori dan menyumbang ke arah pembentukan air mani. Sekiranya kelenjar-kelenjar ini turut dijangkiti, maka sperma tidak normal akan terhasil.

Selalunya, masalah kawalan hormon menyebabkan hormon perangsang folikel dan hormon peluteinan yang dihasilkan tidak mencukupi.

Mati Pucuk dan Psikologi

Hubungan seks yang tidak normal berlaku apabila penetrasi yang kurang berjaya, lelaki yang mati pucuk atau disfungsi ereksi dan bukaan zakar yang tidak berada di hujung.


Masalah kawalan otot pada bahagian bawah zakar menyebabkan air mani diejakulasi ke dalam pundi kencing atau dikenal juga sebagai retrograde ejaculation.

Masalah psikologi, masalah kesihatan atau stres juga mengganggu penghasilan air mani. Gangguan emosi boleh merencatkan penghasilan hormon dan pengaliran darah ke testis.

Bilangan Sperma

Secara purata, amaun air mani yang diejakulasi oleh seorang lelaki sebanyak 1 hingga 4 milimeter. Biasanya, lebih daripada 50 juta sperma yang terkandung setiap 1 milimeter yang diejakulasi. Sekiranya kepekatan sperma kurang daripada 20 juta per milimeter, peluang untuk hamil berkurangan.


Selain itu, bilangan sperma yang mampu untuk bergerak juga sangat penting. Bagi lelaki yang subur, terdapat sekurang-kurangnya 50% sperma yang mampu bergerak aktif. Semasa analisis air mani dijalankan, sperma yang bergerak dalam garisan lurus diperhatikan. Sekurang-kurangnya, 25% sperma yang bergerak secara progresif.

Bentuk Sperma

Aspek lain yang dilihat ialah rupa bentuk atau morfologi sperma. Apabila dilihat di bawah mikroskop, sperma manusia yang normal mempunyai kepala yang bujur dan ekor. Ada juga sperma mempunyai kepala, saiz dan ekor yang abnormal. Akan tetapi, sperma yang normal hendaklah merangkumi sebanyak 30 peratus daripada keseluruhan sperma. Jika peratusan sperma yang abnormal melebihi 75%, kualiti kesuburan akan merosot.


Pengiraan bilangan sperma dilakukan di makmal dengan menggunakan mikroskop. Amaun air mani yang diejakulasi diukur dan kepekatan sperma ditentukan dalam satu juta per milimeter. Spesimen sperma diproses di atas slaid mikroskop, diletakkan bahan kimia khas dan dibiarkan kering. Proses ini membolehkan bentuk sperma dikaji dengan lebih teliti.


Jom bincang artikel di atas...testing

Berus Gigi Dengan Betul


oleh Kapten Dr. Faiz Khaleed

Memberus gigi adalah sesuatu yang dipelajari sejak kecil lagi. Mempelajari bagaimana untuk memberus gigi dengan betul adalah langkah pertama untuk mencapai gigi dan gusi yang sihat. Cara yang betul memberus gigi hanya memerlukan hanya dua minit menggunakan teknik memberus yang betul meskipun ramai yang memberus kurang dari dua minit.

Kebanyakan dewasa memberus kurang dari seminit, satu tempoh yang tidak cukup untuk membersihkan gigi. Memandangkan kebanyakan berus gigi manual tidak mempunyai pemasa dua minit terbina dalam, anda mungkin mahu melihat kepada jam untuk memastikan anda memberus mengikut tempoh yang ditetapkan. Jika difikirkan, menghabiskan 30 saat untuk setiap kuadran mulut (atas kanan, atas kiri, bawah kanan dan bawah kiri) setiap pagi dan malam adalah memadai, bukan?


Umpama Mengilat Kereta

Terdapat pelbagai kaedah memberus gigi menggunakan berus manual. Sekiranya anda tidak pasti atau keliru, tanyalah pakar pergigian untuk mendapatkan nasihat. Sebagai permulaan, gunakan ubat gigi berfluorida dengan berus gigi yang lembut.

Semasa memberus, anda perlu mengelak menggunakan tekanan tetapi gunakan gerakan pendek yang lembut. Tumpukan kepada kawasan yang sukar dicapai (makanan/kotoran mendap) adalah penting. Jangan lupakan permukaan menggigit, di samping gusi atas dan bawah. Sekiranya anda menumpukan kepada semua kawasan mulut, anda akan akan membersih dengan sempurna dengan berus gigi seperti mengilat semua sisi kereta anda.


Ubat dan Berus Gigi

Di samping teknik memberus gigi yang betul, anda juga perlu menggunakan ubat gigi yang betul. Terdapat pebagai jenis ubat gigi di pasaran yang direka untuk membantu anda dalam pelbagai keadaan. Terdapat ubat gigi anti pereputan (berfluorida), ubat gigi untuk gigi sensitif, ubat gigi anti-plak, ubat gigi kawalan tartar (anti-culculus) dan ubat gigi memutih. Ubat gigi adalah cara terbaik untuk melindungi gigi, jadi anda harus sentiasa merujuk kepada pakar pergigian untuk mengetahui ubat gigi yang sesuai dengan anda.

Untuk mendapatkan yang terbaik daripada proses memberus gigi, anda perlu memiliki berus gigi yang baik. Terdapat pelbagai model untuk dipilih, menjadikan sukar untuk memilih yang terbaik untuk anda. Apabila anda membuat keputusan, anda perlu melihat kepada berus yang lembut. Berus yang lembut adalah baik untuk gusi anda dan akan menanggalkan plak dan kotoran dengan lebih berkesan. Kepala berus yang kecil juga lebih berfaedah kerana ia dapat mencapai tempat yang sukar dicapai.

Anda juga perlu ingat untuk menukar berus beberapa bulan sekali kerana berus mampu menyimpan kuman dan sesetengah kuman adalah kuat dan mampu menjadikan anda sakit. Ia adalah satu langkah pencegahan yang baik. Berus gigi yang menunjukkan kesan lusuh harus diganti kerana ia akan merosakkan gusi. Sekiranya berus mulai lusuh, ia tidak lagi berkesan untuk menanggalkan plak jadi mengapa simpan?


Posisi Berus Gigi

Bagaimana anda memegang berus gigi bergantung kepada bahagian gigi yang hendak diberus.

Langkah 1 : Mulakan dengan permukaan luar dan dalam dan berus pada sudut 45 darjah dengan gerakan yang pendek bertentangan dengan gusi. Pastikan anda memberus sehingga ke belakang gigi.

Langkah 2 : Berus pada permukaan mengunyah. Pegang berus anda rata dan berus sepanjang permukaan.

Langkah 3 : Apabila anda memberus bahagian dalam gigi hadapan, pusing berus secara menegak dan gunakan gerakan lembut ke atas dan bawah dengan hujung berus.

Langkah 4 : Pastikan anda memberus dengan lembut sepanjang garisan gusi.

Langkah 5 : Berus lidah dengan gerakan ke depan dan belakang untuk menanggalkan cebisan makanan dan menanggalkan bakteria yang menyebabkan bau mulut busuk.


Risiko Penyakit Gusi

Memberus gigi dapat membantu menjadikannya sihat, mengelakkan pembentukan plak dan tartar. Perlu diingat bahawa memberus gigi dapat membantu menyihatkan gigi namun anda masih perlu menjalani pemeriksaan rutin dengan pakar pergigian. Sekiranya anda menjaga gigi anda dan memberus dengan kerap, anda akan mengelak daripada jangkitan dan kaviti. Malah, ia dapat mengurangkan risiko penyakit gusi yang menjadi punca kerosakan gigi.

Kini anda telah mengetahui cara yang betul untuk memberus, pastikan anda mengamalkannya setiap hari untuk membiasakan diri dengannya. Ia adalah satu cara mudah untuk memastikan kesihatan gigi dan gusi anda.


Jom bincang artikel di atas...testing

Pelukan Mengeratkan Kasih Sayang


Sudahkah anda berdakapan (berpelukan) dengan pasangan anda hari ini? Dalam sehari berapa kali sebenarnya anda berdakapan dengan pasangan? Atau langsung tidak pernah!

Memberikan dakapan kepada pasangan sama ada secara spontan atau berbentuk penghargaan sebenarnya memberikan satu sentuhan fizikal yang paling rapat di antara anda berdua.

Empat, Lapan dan Dua Belas Dakapan

Pakar terapi kekeluargaan, Virginia Satir dalam artikel yang ditulis oleh Parveen Chopra berkata, setiap pasangan memerlukan sekurang-kurangnya empat dakapan sehari untuk meneruskan kelangsungan hidup, lapan dakapan sehari untuk memperbaiki rasa kejiwaan dalam diri dan 12 dakapan sehari untuk cinta terus mekar.

"Dua belas dakapan sehari?" Mungkin itu terlalu banyak tetapi sebenarnya amalan untuk memeluk pasangan bukanlah sesuatu yang sukar - semudah memakai tali pinggang keledar, tidak sampai pun lima saat.

Anda hanya perlu lingkarkan tangan kepada tubuh pasangan anda, erat dan mesra dan rasailah perbezaan perasaan ketika anda berdua sedang berdakapan.


Jangan di Khalayak Awam

Bukanlah satu yang keterlaluan sekiranya anda mengamalkan tatacara berdakapan dengan pasangan. Cuma lakukan dengan tertib, jangan pula keterlaluan ketika di khalayak awam.

Mungkin boleh lakukannya pada waktu pagi sebelum anda berpisah ke tempat kerja, ketika bertemu pada waktu makan tengah hari, pada minum petang, sebelum makan malam atau selepas makan malam (menyatakan keterujaan anda memakan makanan hasil masakan isteri anda).

Anda juga boleh berdakapan seketika ketika sedang membasuh pinggan bersama-sama. Mungkin ketika menonton rancangan kegemaran anda berdua, sebelum waktu tidur dan ketika waktu pagi apabila bangun dari tidur.

Mungkin ada yang mengatakan ini sudah keterlaluan. Pasangan tidak akan berdakapan terlalu banyak dalam sehari seperti mana pasangan pengantin yang baru berkahwin.


Penawar dan Penggalak Cinta

Malah mungkin ada yang menggambarkan perbuatan itu akan menjadi satu rutin yang memenatkan. Kita mungkin setuju dengan pandangan ini, jadi kita kurangkan jumlah dakapan.

Seorang doktor dari United Kingdom, Dr. Miriam Stoppard berkata, rahsia kebahagiaan rumah tangga adalah sekiranya anda mendakap pasangan sekurang-kurangnya empat kali sehari.

Sebenarnya, berapa kali pun anda mendakap pasangan, dakapan sebenarnya merupakan satu penawar bagi mengubati hubungan suami isteri yang sedang 'sakit', menjadi penggalak kepada jiwa untuk meneruskan hubungan cinta antara suami dan isteri.


Komunikasi Tanpa Suara

Pakar sains telah menggariskan, sejak berabad lalu sentuhan menerusi dakapan mengundang kepada kepercayaan dan kejujuran individu.

Apabila anda mendakap pasangan secara tidak langsung anda sebenarnya sedang melakukan komunikasi tanpa suara sambil menyalurkan perasaan kepada si dia. Antara perasaan yang anda ingin sampaikan - dialah insan yang paling penting dalam hidupnya, dialah insan yang paling istimewa dan sebagainya.

Dakapan boleh mengembalikan pemikiran pasangan ke arah yang positif, mengurangkan stres, menstabilkan tekanan dan rasa kurang keyakinan.

Lagipun perbuatan ini percuma dan mudah dilakukan.


Bukan Dorongan Seks

Namun, jangan disalahertikan dakapan sebagai dorongan untuk melakukan seks.

Sebagai contoh, jangan anda merasakan, kemahuan isteri anda untuk minta dipeluk atau didakap sebagai satu dorongan permintaan seks.

Golongan ini sebenarnya memerlukan dakapan di saat mereka merasakan kesedihan dan rasa tidak selamat dan perlukan jaminan anda sebagai seorang suami.

Perasaan cinta sebenarnya tidak diukur sebanyak mana anda menyentuh pasangan anda, tetapi berapa kali anda cuba merapatkan diri anda dengan pasangan.


Jom bincang artikel di atas...testing
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagi Info Semasa di FB SihatSelalu